Тенденции при иновациите за баня през 2023 година


Тенденции при иновациите за баня през 2023 година
Снимка: Jesse Bridgewater / Pixabay

5008

В наши дни е трудно да си представим област от ежедневието ни, която да не е повлияна от дигитализацията. Навлизаме в нова ера, в която технологиите се разпространяват във всеки аспект от живота ни. Всеки ден се събуждаме с най-новите джаджи и устройства, които правят ежедневието ни по-лесно, по-удобно и по-ефективно. Както популярният в Силициевата долина рисков инвеститор Марк Андрийсън заяви преди години: “софтуерът изяжда света”. И днес едва ли има човек, който вече да не е убеден в това.

Баните не правят изключение от тази тенденция. Умната баня на бъдещето ще играе все по-значима роля в ежедневието ви с широка гама от интелигентни продукти, които правят престоя в това толкова интимно място на дома ни още по-удобен, приятен и здравословен. Вече не става въпрос само да си вземем душ. Става въпрос за автоматично разбиране за предпочитаната от нас температура на водата или дистанционно управление на осветлението - включително от друга стая или дори от друга държава.

Нещо повече - банята вече е във фокуса на големите дигитални изложения. Провелото се съвсем наскоро технологично изложение CES (Consumer Electronics Show) в Лас Вегас показа много примери за дигитализация на това помещение. Интелигентните технологии преобразяват банята, като ѝ придават индивидуален характер и я превръщат в истинско цифрово убежище. От умни тоалетни, които могат да отмият отпадъците и да анализират здравословното състояние на ползващия ги, до душове, способни автоматично да настроят правилната температура - това обзавеждане за баня прави домашните задължения по-удобни от всякога и дори помага да се предпазите от различни болести и рискове.

Интелигентните бани не се изчерпват само с технологии и сензори. Тази бързо - развиваща се концепция включва пречистване на въздуха, безжично управление на домакинските уреди, намаляване на въглеродния диоксид, почистване на банята и дистанционно наблюдение на здравните показатели. След пандемията здравето се превърна в приоритет за много компании, затова не е изненадващо, че продуктите насочени към неговото проследяване и подобряване се оказаха във фокуса на CES 2023.

Сред тях са интелигентни пречистватели на въздуха, както и умни приспособления, превръщащи банята и тоалетната в спа център или в домашна здравна лаборатория. През тази година на технологичното изложение беше демонстрирана

Интелигентната тоалетна на Withings, която може да предостави ценна информация за баланса в човешкото тяло на базата на разнообразни биомаркери, открити в урината. Тя включва сензор с диаметър 9 сантиметра и специално мобилно приложение, чрез което устройството изпраща анализ на здравословното състояние и препоръки за неговото подобряване директно на потребителския смартфон.

“Повечето хора не обичат да си правят изследвания. Обикновено те проверяват здравословното си състояние веднъж годишно, вместо да го правят редовно“ - посочва Елизабет Колеон от компанията, произвеждаща продукта. Според нея тази интелигентна тоалетна представлява първата лаборатория за анализ в домашни условия, която може да даде на собствениците си възможност за ранно откриване на потенциални здравословни проблеми и дори да помогне на жените да забременеят.

Vivoo също навлиза в сегмента

Втората представена на тазгодишното издание на CES интелигентна тоалетна е продукт на Vivoo. Създадената от компанията подвижна лента се закрепя за седалката на тоалетната чиния. Тъй като е ергономична, тя се анализира автоматично в рамките на 90 секунди чрез оптичен четец, съдържащ се в седалката. От Vivoo уточняват, че сензорите, използвани в тези тестове, са „подкрепени от над 7500 научни статии, проверени от лекари, диетолози и специалисти по хранене”.

Системата тества четири здравни параметъра, които могат да открият определени недостатъци или аномалии, както и да се използват за ранна диагностика на някои заболявания.

Роботи в банята

На едно от предходните издания на CES вниманието привлече роботът RollBot на популярния бранд тоалетни хартии Charmin. Той може да се управлява с телефон чрез Bluetooth и ще ви достави нова ролка тоалетна хартия, когато пожелаете.

Друг интелигентен робот, наречен SmellSense, ще провери как мирише банята, преди да влезете в нея като сканира въздуха за въглероден диоксид и сероводород. Той също може да визуализира получените данни в реално време директно на вашия дисплей чрез приложението „GO/NO GO“.

Останете информирани дори и в банята с умните огледала на Google

Служителят на технологичния гигант Google Макс Браун създаде собствено интелигентно огледало за баня, което може да показва прогнозата за времето, заглавията на новините и други ключови факти от деня. За целта устройството е снабдено с Amazon Fire TV Stick и табло за показване. В допълнение, то може да търси информация в Google по зададена гласова команда.

Превърнете банята в СПА център с интелигентната система Stillness Infinity Experience

Тя е продукт на Kohler и превръща къпането в релаксираща СПА процедура, създаваща трайно усещане за спокойствие и мир. Това е възможно чрез уникално съчетание на вода, осветление, мъгла и етерични масла, предназначено да отпусне ума и да успокои тялото.

Отличената с награда за иновативност на CES 2023 Stillness Infinity Experience предлага възможност и за предварително задаване на различни типове изживявания, вдъхновени от красотата на природата. Независимо дали става въпрос за красив изгрев над морето или релаксираща разходка в гората, всяко едно от тях позволява на потребителите да си настроят специфични скорости на преливане на водата, както и различни последователности от светлини, мъгла и аромати.

Отопляеми тоалетни седалки от Kohler

Интелигентните тоалетни бяха и във фокуса на представянето на Kohler. На CES 2023 компанията демонстрира умната тоалетна Numi 2.0, която се очаква да струва над 11 хил. щ. долара. Тя е интегрирана с гласовия асистент Alexa за работа без ръце и се предлага с капак, който автоматично се отваря и затваря, UV почистване и отопляема седалка.

Kohler представи и допълнителни функционалности за душ, сред които предварително зададени настройки за предпочитана температура на водата. Други устройства, показани от компанията, включват рециклираните стъклени плочки Alo, както и системата за мониторинг на водата H2Wise.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички

Най-четени новини


виж всички