Тези храни и продукти могат да ви докарат хранително отравяне през лятото


Тези храни и продукти могат да ви докарат хранително отравяне през лятото
Снимка: iStock/Guliver

2826

Летните дни може и да не бъдат особно приятно, ако ви застигне хранително натравяне. Според проучвания 1 на всеки 6 човека страда от натравяне с храна през лятото. То се дължи на присъствието на опасни микроорганизми в храните. Най-често опасни бактерии, вируси и паразити се намират в суровото месо, рибата, яйцата, но е възможно разпространението им и в други продукти.

Бактериите могат да се размножават по-бързо в храна, оставена на топло, тъй като виреят в топли условия. Лятото е популярно време за пикници, барбекюта и други събирания на открито, където храната често се оставя за дълъг период на открито, което повишава опасността от заразяване.

При хранителните бактерии се срещат различни видове. Някои от тях са безвредни, някои дори са полезни за здравето ни. От друга страна, има вредни за човека бактерии, които чрез физико-химични реакции предизвикват гниене на храните и ограничават срока им на годност, пише rainoflife.com. Патогенните бактерии са незабележими и не причиняват промени в храната, затова са най-трудни за откриване. Те обаче са и най-вредните, тъй като генерират токсини, които представляват риск за нашето здраве.

 

Най-често срещаните хранителни бактерии

Салмонела – тази бактерия се размножава в сурови яйца и всички продукти, в които има от тях, въпреки че може да се появи и в сурово или недостатъчно обработено птиче месо или в преработени храни, оставени на стайна температура в продължение на часове. Във водата салмонелата обикновено се предава чрез фекално замърсяване на отпадъчни води или вода, в контакт с добитък и диви животни.

Ешерихия коли – намира се в сурово или недостатъчно топлинно говеждо месо и в сурови продукти или прясно мляко, както и в замърсена вода.

Listeria monocytogenes – намира се в охладени храни (за разлика от други бактерии, може да оцелее и да се размножава при ниски температури) или готови за консумация храни, направени от говеждо, птиче или риба. Може да присъства и в сурово мляко, пушени продукти, консервирани или меки сирена и вода.

Campylobacter – тези бактерии се срещат в сурово или недостатъчно сготвено пилешко месо и в непастьоризирано мляко, както и замърсена вода.

Staphylococcus aereus - тази бактерия обикновено присъства в препарати като крем за сладкиши, млечни продукти, богати на протеини храни като варена шунка или птиче месо и в непречистена вода.

Кои храни са най-опасни през лятото?

Бургери

Много популярна и предпочитана бърза храна. Но ако месото в тях не е обработено на достатъчно висока температура, бактериите остават и се превръщат в сериозна предпоставка за хранително отравяне.

Опасна бактерия дебне и от мазнината при пържените картофи. Затова и те задължително веднага след консумация трябва да се приберат в хладилник.

Яйца

Ако приготвяте омлет, той трябва да е добре изпържен. За да се елиминира рискът, пържените или варени яйца също трябва да са напълно сготвени. По-добре е да се откажете от рохките яйца. Риск крие и приготвянето на различни сосове, в чийто състав влизат яйца, като сос тартар.

Зелени салати

Те също са проблем. Изглеждат безобидни, но всъщност не са. Проблемът идва от това, че често в заведенията не ги измиват достатъчно добре.

Риба и морски дарове

Консумацията на риба и морски продукти, неправилно съхранявани и приготвени, може да доведе до сериозни проблеми заради бактериите Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. Затова се препоръчва да се консумират само в заведения с доказани санитарни гаранции.

Плодове и зеленчуци

Някои плодовете и зеленчуците също не са безопасни в горещите часове, тъй като в листата им се събира т.нар. норовирус, който може да съществува до 4-5 дни. Десетки микроби има и в кората на динята и пъпеша, затова и те трябва внимателно да се измиват преди разрязването им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как да изберем безопасна и здравословна храна?

7 плодове, които свалят високо кръвно налягане

Храни, които помагат за по-здрав сън

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички