Виртуален маратон - съвети за участници


Виртуален маратон - съвети за участници
Снимка: iStock/Guliver

2388

Според една легенда през 490 пр.н.е. гръцкият стратег Милтиад заповядва на известния с бързото си бягане Фидипид да стигне до Атина, за да извести жителите, че персите, начело с Дарий, са отстъпили. Фидипид тръгва от гръцкия град Маратон и стига до Атина смъртно уморен с думите: „Радвайте се, победихме!“… и умира от умора.

Няма доказателствa, че това действително се е случило, но маратоните съществуват от тогава. Издържали на изпитанията на времето и днес хиляди хора по целия свят се включват в тези събития. Проучванията показват, че бягането помага при стрес и намаля симптомите на депресия, помага да се съсредоточите и повишава самочувствието ви. Както повечето от нещата в живота ни в наши дни и маратоните станаха виртуални.

Виртуален маратон е точно това, което звучи, бягане на маратон – но не на определено място, а там където вие си изберете. Като бегач се регистрира, плаща си таксата и избира разстоянието, онлайн. Можете да бягате на маратона на избрано от вас място или дори на бягаща пътека! След като завършите маратона си, представяте своето време и предоставяте доказателства (снимки), които да покажат вашето време и разстояние. Обикновено резултатите трябва да бъдат представени в рамките на определен период от време. Виртуалният маратон може да се проведе на определена дата или в рамките на няколко дни, за да участват повече хора.

Тренировки

Както при обикновен маратон, трябва да тренирате и за виртуалния. Може да преминете виртуално с рутинните си тренировки. Има много приложения, които могат да ви помогнат да тренирате за различна дължина на маратоните и да проследяват всичко - от приема на калории до изминатите километри.

Очаквания

Независимо дали това е първият ви маратон или сте опитен бегач, трябва да сте честни относно очакванията си за големия ден. Това е важно за виртуалния маратон, защото няма да имате агитка, които да ви подкрепя. Обърнете внимание на тялото си и не превишавайте колко можете да поемете.

Техническа подготовка

Точно както при тренировките, има много приложения, които ви помагат да проследявате бягането си. Това може да е изискване за вашия виртуален маратон, но освен това е чудесен начин да следите здравето си. 

Социални медии

Споделете снимки от своя виртуален маратон в социалните медии! Вашите приятели и семейство няма да могат да присъстват или да ви видят да пресичате финалната линия. Публикувайте снимки преди събитието, това е допълнителен малък мотиватор, за да сте сигурни, че ще участвате.

Виртуалните маратони набират популярност, но с въведените мерки за социално дистанциране те стават още по-популярни.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички