За завръщащи се емигранти - има възможност за възстановяване на надвнесените данъци


За завръщащи се емигранти - има възможност за възстановяване на надвнесените данъци
Снимка: RT TAX

3006

Когато сте далече, естествено е да започне да ви липсват хора или места, които не сте виждали от дълго време. Ето защо, дори да ви е приятно да живеете в чужбина, може да дойде момент, когато решите да се върнете в родната си страна. Добрата новина е, че тези, които се завръщат у дома след работа в чужбина, могат да получат обратно надплатените данъци. Този процес трябва да стане финансова азбука на всеки, който е работил в чужбина, веднага щом приключи кариерата си в там. И така, как да го направите и кои са най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание – всичко ще намерите в тази статия.

Първо, какво е възстановяването на данъци?

На първо място, трябва да започнем с факта, че възстановяването на данъци е част от финансовата грамотност – както разбираме значението на плащането на данъци, така трябва да разбираме и интереса от възстановяване на надплатените данъци. Както и в България, в чуждата държава работодателят удържа данъци върху доходите от получените доходи. Размерът на данъка зависи не само от размера на получените доходи, но и от работния период и данъчната система на страната. В повечето случаи хората плащат повече данъци, отколкото дължат, така че служителите имат възможност да получат възстановяване на данъци за надплатените си суми, като подадат декларации за данък върху доходите в края на данъчната година.

Къде да започна?

За да възстановите данъците върху доходите от страната на работа, първо изчислете колко време сте работили в чужбина и какъв доход сте получили през това време. Това ще ви позволи да изчислите по-ясно каква сума пари може да бъде възстановена, ако искате да започнете процеса на възстановяване на данъци в чуждата държава. Колкото по-дълго сте работили в чужбина, толкова по-висока е сумата, която можете да възстановите. Според „RT TAX“, специалисти в тази област, българите, които са работили във Великобритания, връщат средно около 753 паунда. Междувременно връщащите се от работа в Холандия възстановяват средно малко повече – 816 евро. Така че, като се има предвид възстановяването на данъци определено си заслужава. Особено когато обстоятелствата в страната и по света не са от най-благодарните.

На какво да обърнем внимание?

Възстановяването на надвнесени данъци от страната на заетост можете да направите сами или чрез посредници в областта, които гарантират, че процесът протича гладко и ефективно, без да се тревожите за това. Какъвто и да е Вашият избор, първо трябва да обърнете внимание на необходимите документи, откъдето започва процесът. Ако правите това сами, тогава е препоръчително да внимавате със сроковете, тъй като всяка държава има свои собствени времеви ограничения, както за подаване на документи, така и за изчисляване на сумата за възстановяване. Но ако решите да се обърнете към професионалисти, тогава всички задължения и отговорности ще бъдат поети от доставчика на услугата. За тези, които искат да научат повече за процеса за възстановяване на данъци, тук са акцентите върху какво да се обърне внимание и как да се направи всичко правилно. 

Необходими документи и тяхното представяне

Сред най-често срещаните избори на българите за работа в чужбина са Великобритания, Ирландия и Норвегия. Възстановяването на данъци от Ирландия изисква най-малко документи. Гражданите, които работят тук, се нуждаят от копие на паспорта или личната си карта, копие на PPS сертификата си и всички последни фишове за заплати, за да получат парите си обратно.

Междувременно тези, които са работили в Обединеното кралство и искат да възстановят надплатените данъци, ще се нуждаят от различни документи. Българите, завръщащи се от Англия, трябва да представят не само копие от паспорта или личната си карта, но и копие на осигутелния си номер (NIN), копие на CIS сертификат, формуляри P45 и/или P60 от всички работодатели, месечни отчети от работодателя и последни фишове от заплата.

Българите, които са работили в Норвегия, също имат възможност да си възстановят надплатените данъци. Важно е да предоставите копие на вашата лична карта или паспорт, формуляр „Arsoppgave“ или последен фиш от заплата, както и формуляр „Selvangivelse“, копие от формуляр „Skattekart“ и формуляра за данъчната декларация, ако сте го получили. Ако има някакви проблеми с документите, специалистите ще помогнат за намирането им, така че няма нужда да се притеснявате.

Крайни срокове

Друго нещо, на което е важно да обърнете достатъчно внимание, за да бъде възстановяването на данъци възможно най-плавно, са различните крайни срокове, за различните етапите на процеса. Всяка държава прилага различни срокове на давност и очакваната продължителност на процедурата зависи от данъчната система на страната, в която сте работили. Например, връщането на данъци от Англия може да отнеме от 2 до 4 месеца и данъците могат да бъдат възстановени за последните 5 години. За тези, които се връщат от работа в Норвегия, процесът за възстановяване на данъци може да отнеме от 3 до 6 месеца, а парите могат да бъдат възстановени за последните 4 години. Междувременно тези, които са работили в Ирландия, могат да се насладят на най-бързия процес – данъците обикновено се възстановяват за 2-3 месеца. Възстановяването на данъци от Ирландия също се извършва за последните 4 данъчни години.

На пръв поглед възстановяването на данъци може да изглежда сложен, объркващ и отнемащ време процес. Въпреки това, с придобиване на специфични знания или просто с помощта на специалисти, нещата са много по-прости, отколкото изглеждат. Разбира се, решимостта да действате самостоятелно трябва да бъде придружена от желание за самостоятелно решаване на проблеми, ако има неточности в представените документи или някакви други трудности за завършване на процеса. Ето защо знанията и опитът в тази област добавят стойност и спестяват време. Трябва да обърнете внимание и да се запознаете с процеса предварително, а ако имате някакви въпроси, можете да се свържете с вашия работодател или директно да се свържете с професионалисти, работещи в тази област. Те ще гарантират, че не само ще получите всички необходими документи, но и ще можете да се насладите на максималната сума, на която имате право.

Статията е изготвена въз основа на информация от RT TAX.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички

Най-четени новини


виж всички