Забавлявайте се и творете шедьоври с рисуване по номера


Забавлявайте се и творете шедьоври с рисуване по номера
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

2519

"Всеки може да стане художник!" - Днес това мото е по-актуално от всякога. Да, не се учудвайте, в наше време всеки може да се почувства като Леонардо да Винчи или Ван Гог , независимо от пола и възрастта. И да създаде свой собствен натюрморт, портрет или пейзаж само за 3-5 дни – точно като истински майстор. Как? С рисуване по номера, разбира се!

Картините по номера, подобно на популярните гоблени за шиене и много модерните сега диамантени гоблени, набират все по-голяма популярност. Те имат много предимства - позволяват на всеки да се разкрие творческия си потенциал, доставят удоволствие, подобряват фината моторика, успокояват, помагайки ни да се преборим със стреса в ежедневието.

Най-хубавото е, че всеки комплект се предлага с всичко необходимо. Можете веднага да започнете да творите, толкова е лесно! 

Съвети за рисуване по номера

Опитните художници по числа смятат, че е най-добре да започнете с картини върху картон. Първо, че този материал е много евтин, а в същото време е в състояние да абсорбира излишната боя, нанесена върху него, което е особено важно за начинаещи художници.

По-добре е да започнете с малки формати и популярни теми: животни, риби, птици, пейзажи, природа или цветя. За да рисувате хора, ангели, икони или сложни архитектурни структури, изисква да овладеете добре основните техники за рисуване по номера.

Със или без правила?

Разбира се, съвременното изкуство вече няма ясни инструкции какво трябва и какво – не, а и правилата му съществуват само за да бъдат нарушавани, шегуват се специалистите. Но все пак се изисква да научите или опресните основни понятия като светлина и сянка, перспектива и равнина, разделяне на цветовете и контраст...

Ако сте начинаещ и нямате опит в създаването на картини по номера, тогава е по-добре да следвате точно инструкциите, които са във всеки комплект. И когато овладеете основните техники на този вид рисуване, вече можете да създадете и вашите собствени. 

4 принципа за рисуване по номера

Има 4 принципа на рисуване. Ще ги запомните без затруднения, защото са необичайно логични и функционални.

От светло към тъмно

Ако рисувате върху бели, жълти, сини или розови зони в самото начало, ще избегнете появата на случайни петна. Защото е много по-лесно да изтриете или коригирате пастелен нюанс с друг цвят, отколкото това може да се случи, ако сте използвали ярък или по-тъмен.

От по-голямо към по-малко

Ако нарисувате по числа първо всички големи детайли на картината, тогава не само ще ви помогне да избегнете грешките и петната, споменати по-горе, но и  след това ще можете правилно да поставите нюансите и да нарисувате малки детайли, да поставите правилните щрихи и акценти. Така че ще бъде по-лесно да сравните „малките неща“ с основните семантични точки на картината.

От центъра към краищата

Движейки се в тази посока, определено няма да размажете шаблона, който вече е нанесен, с ръкава си. Като правило, именно в средата на картината класическите художници поставят основното изображение, независимо дали е хижа в пасторален пейзаж или ваза с плодове в апетитен натюрморт.

Отгоре надолу

Този начин на придвижване през платното също ви позволява да не търкате вече нанесените бои с лакти, те ще изсъхнат по време на нанасянето, а когато стигнете до долния ръб, горната част на картината ще бъде почти суха.

Как да държим четката и да правим щрихи?

Четката е най-лесна и удобна за задържане по същия начин, както държите химикалка. Ръката ви трябва да бъде стабилна. Това е достатъчно, за да не се уморите и картината да остане чиста. Като начало си струва да овладеете обичайните щрихи: просто се опитайте да рисувате върху всеки номериран фрагмент възможно най-равномерно, като правите плавни движения с четката отляво надясно (ако сте дясна ръка), поставяйки боята на равномерен слой със същата дебелина, без да излиза извън очертанията.

След това можете да експериментирате с дебелината на слоя, щриховката и дори рисуването на точки, ако художественото ви намерение го изисква.

Как да смесваме правилно боите?

По правило боите вече са смесени в комплект, поради което в него има толкова много числа, защото всеки от тях означава определен нюанс, който понякога се различава само с част от тон от предишния. Ако в процеса на рисуване изчерпите желания цвят, е напълно възможно да го създадете сами - от наличните си бои. Най-добре е да направите това върху палитра или лист картон.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички