Защо чужденците предпочитат да работят и учат в България


Защо чужденците предпочитат да работят и учат в България
Снимка: iStock/Guliver

4365

В последните години все повече чужденци решават да останат да живеят в България. И ако местните си задават въпроса "Какво е това, което води чужденците в България и какво ги кара да останат?", за останалите има доста логични причини да го направят. Защото страната ни, колкото и да е бедна на фона на останалите европейски държави, предоставя много възможностите за развитие.

Без значение дали човек иска да се премести в България по работа или за да учи, факт е, че е привлекателно място и най-важното – желано за все повече чужденци.

Едно от най-големите предизвикателства за чужденците, които идват в България се оказва езика, който, дори и да не осъзнаваме, е един от най-трудните в света. Разбира се, научаването му е предимство, а езикови школи, които предлагат български език за чужденци, предоставят множество опции и гъвкави възможности.

Научаването на езика означава и възможност за по-задълбочено вникване в народопсихологията на народа, да научат неговите традиции и нрави.

Но все пак, какво е това, което чужденците споделят, че обичат в България?

Oбичат хората и тяхната култура, както и международната среда

Освен гостоприемството на местни жители в България, големите градове (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново) са дом на много студенти. Някои градове са се утвърдили и като аутсорсинг центрове за работници. Освен това страната ни посреща над 12 милиона международни туристи годишно. Туристическата индустрия се разраства почти всяка година, което създава силно международна среда в София, по Черноморието, планините, но и в по-големите градове в цялата страна.

Богата и различна култура

Едно от най-прекрасните неща, които човек може да изследва, докато е в друга страна, е културата. Българите са много горди със своите богати традиции, с които страната е известна – уникален фолклор, оперни певци, световни музиканти. А като националните носии, традиционните ритуали, народните танци и музиката, нямат равни по света и те играят голяма роля в живота на много българи.

България е сигурна страна с достъпно и добро здравеопазване

Колкото и да звучи нереално за местните, но в сравнение с много европейски столици и големи градове, София може да се счита за една от най-безопасните столици в Европа, като насилствените престъпления почти не се срещат. Разбира се, и тук важат общите правила, туристите да внимават за джебчии, няма как да липсват дребни престъпления с кражби, но като цяло броят им е много малък в сравнение с други (западно)европейски градове.

Освен това тук спокойно съжителстват няколко култури и религии, а разходка по улиците през нощта може да се счита за много безопасна.

Друг факт, който впечатлява чужденците е достъпността на здравеопазването.

Българското здравеопазване е универсално и държавно финансирано чрез НЗОК, което означава, че всеки, който има здравна застраховка, може да разчита на здравна помощ.

Не трябва да се пренебрегва и факта, че в България работят лекари, които са световно признати, а по брой медици - около 1,8 лекари на 1000 души, страната се нарежда над средното за ЕС ниво.

Големите болници и клиники са на същото ниво на качество, както повечето европейци са свикнали, а разходите за здравеопазване и стоматологични грижи са изключително ниски в сравнение със западния свят.

Цената на живот в България е ниска

Тъй като минималната работна заплата в България е около 300 евро, разходите за живот също са много по-ниски, отколкото в много западноевропейски страни. Спрямо Западна Европа, цените на някои основни продукти и услуги е изключително ниска. Например пица или салата в ресторант ще струват около 3-5 евро, сода 1 евро и бира за 1-2 евро.

Цената на живот е един от основните фактори, които хората вземат предвид, когато се преместват в друг град, и е важен фактор при планирането на бюджет и очакванията за разходите.

Четири сезона и красива природа

Въпреки че някои хора мечтаят за постоянно лято, тези, които ценят и четирите, ще си прекарат страхотно в България. Със студена и снежна зима, горещо и дълго лято с приятни есени и пролет между тях, няма как човек да се отегчи. Тук има и слънчеви плажове, и снежни планини, но и прекрасни маршрути за туризъм през есенните и пролетни месеци.

България е една от малкото страни с много добре запазена природа: Три национални парка, девет природни парка и много резервати (два от които са включени в списъка на ЮНЕСКО). Има екопътеки, които минават през защитените територии и показват уникални природни чудеса за всички желаещи.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички