Защо не трябва да изхвърляме ненужни материали веднага?


Защо не трябва да изхвърляме ненужни материали веднага?
Снимка: iStock/Guliver

3194

Защо е важно рециклирането?

Огромното количество отпадъци, което ежедневно се изхвърля, е сред най-големите проблеми пред съвременния свят. Боклуците от бита и от промишлената дейност буквално заливат планетата. И това застрашава екологичното равновесие, в опасност от изчезване са животински и растителни видове, а замърсяването е повсеместно.

В последните десетилетия управлението на отпадъците е процес, с който са ангажирани бизнеса и институциите, за да се намалят вредните последици. Все повече се прави в посока рециклиране на ненужните материали, за да се пестят природни ресурси. Целта е част от отпадъците да се преработват и използват в разработването на нови продукти. Процесът започва още от правилното разделение на боклука, неговото безопасно съхранение и последващо третиране.

Какво е скрап?

Отпадъците основно се делят на опасни и неопасни. Те се класифицират и според техния произход, състав, възможност за преработка и т.н. Скрап се наричат тези от тях, които съдържат цветни и черни метали. В тази категория попадат всички стари машини, части и елементи, излезлите от употреба превозни средства, електроуреди и други.

Скрап се нарича също така самият процес на преработка на ненужните материали. Могат да се рециклират метали като цинк, алуминий, олово, стомана. Цветните и черните метали се различават по съдържанието на желязо в тях.

Цветни метали

Четири са основните групи цветни метали. Те се делят на леки, тежки, редки и благородни. Първите два вида са широко приложими в промишлеността. Без тях е немислимо производството на автомобили, развитието на енергетиката, електротехниката и т.н.

 

Черни метали

В тази категория на т.нар. скрап са металите, които съдържат желязо. Те се подразделят на стомана и чугун. Разликата е в химичния им състав, тъй като при чугуна въглеродът е в повече, отколкото при стоманените изделия. Всички железни отпадъци са изключително високоустойчиви и електропроводими. По тази причина те са основна част от производствената дейност, строителството, бита и т.н.

Скрап - начини за рециклиране

Преработката на цветните и черни метали изисква те да бъдат предварително разделени, за да може да се използват за последващата им промяна. Съществуват специални площадки, които отговарят на екоизискванията за безопасно складиране на отпадъци. Целта на тези места е да се направи правилното им разделение преди същинската преработка на събраната скрап.

Металите се претопяват, след което се влагат в нови производства. Процесът е високотехнологичен. За целта се използват специални пещи и леярни. Температурата, при която се топяват отделните елементи, надхвърля 1500 градуса по Целзий. След топлинната обработка се изработват т.нар. Полуфабрикати. Тяхната цел е да са лесни за вторичното им използване в производството. По отношение на цветните и черни метали се използват технологии като коване, леене, пресоване.

Защо не трябва да изхвърляме ненужни материали като скрап веднага?

Най-голямата полза от рециклирането на металите е намаляването на замърсяването на природата. На второ място процесът е от значение за световната икономика. Така се пестят суровини, правят се икономии и се намира полезно приложение на някои ненужни материали.

Компании, които рециклират скрап

Събирането, складирането и преработката на цветни и черни метали се извършва от лицензирани фирми, които отговарят на изискванията на екозаконодателството. Те имат налични превозни средства, персонал и депа, където да се разполага извозената скрап. Често в пунктовете по места се приемат различни ненужни вещи като стари електроуреди, коли, техника. Те се изкупуват на предварително посочени скрап цени.

В България водеща компания в изкупуването на скрап е Норд Холдинг. Дружество специализирано в събирането, преработката и търговията с цветни и черни метали. Фирмата е основана през 1995 г.

Повече информация за компанията може да откриете на нейната страница в интернет.

Основни цени за изкупуване на скрап

Компанията Норд Холдинг изкупува желязо над 4 мм срещу 405 лв./тон. Цената за желязото с дебелина над 10 мм струва 415 лв./тон. Смесеното желязо е обявено за 240 лв./тон, а цената на стружките е 160 лв./тон.

 Медните стружки се търгуват за 10.61 лв./кг. Акумулаторите се изкупуват на цена 1.54 лв./кг. 

Всички цени, обявени можете да намерите на на сайта на Норд холдинг, 

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички