Вече няма да пускаме лица с действаща забрана за влизане в Шенген

Вече няма да пускаме лица с действаща забрана за влизане в Шенген
Източник: Getty Images / Guliver

От днес на територията на страната ще се отказва влизане на граждани на трети страни, за които има въведен сигнал в Шенгенската информационна система /ШИС/ с мярка "отказ за влизане или пребиваване".

Отказът за допускане в България ще се прилага в случаите, когато гражданин на трета страна, за когото една или повече държави членки на Съюза, са въвели забрана за неговото пребиваване в Шенгенското пространство, се яви на български граничен пункт, съобщи БНТ.

Хора, които се намират във вътрешността на страната без разрешително за пребиваване, а имат наложен "отказ за влизане", ще бъдат извеждани от националната ни територия от компетентните български власти.

ШИС е най-широкомащабната информационна система в Европа с най-много крайни потребители и се явява най-ефективната компенсаторна мярка в пространството на свободно движение на лица.

България като държава членка на ЕС и ШИС ще има задължението да въвежда своите национални забрани под формата на сигнали по чл. 24 от Регламента за ШИС II, както и да изпълнява забраните, наложени от останалите 29 държави членки.

Това e едно от фундаменталните достижения на Шенгенското законодателство, което гарантира сигурността на общата територия чрез взаимно признаване и изпълнение на забраните за влизане, издадени от държавите членки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.