Бил Гейтс разкри коя е най-добрата инвестиция, която някога е правил

Бил Гейтс разкри коя е най-добрата инвестиция, която някога е правил
Източник: Getty Images/Guliver

Със състояние от близо 100 млрд. долара съоснователят на Microsoft Бил Гейтс има впечатляващ набор от ресурси. Какво обаче възприема като своята най-добра инвестиция?

В есе за The Wall Street Journal Гейтс казва, че това са 10-те милиарда, които е вложил в три организации, улесняващи достъпа до ваксини и лекарства за хора от бедни региони на света. Чрез своята фондация предприемачът е инвестирал сумата във Vaccine Alliance, Global Fund и Global Polio Eradication Initiative.

Причината, която изтъква за предпочитанието си към тази инвестиция, е, че за разлика от други, тя има постоянство на успеха си.

"Технологиите са сфера на върхове и спадове. Винаги съм очаквал само около 10% от вложенията ми там да са успешни. Когато напуснах Microsoft и се посветих на филантропията, си мислех, че ще е същото. Че да откриеш нова ваксина е също толкова трудно, колкото да откриеш следващото технологично чудо. Е, оказа се, че ваксините са много по-трудни", пише Гейтс.  

Но един тип инвестиция надминала очакванията му - тази в организациите за разпространение на лекарствени продукти.

"Често те работят в трудни и опасни условия. Доставят лекарства до отдалечени села и военни зони. Много хора дори не са чували за тях. Но всяка от трите, в които инвестирахме, е невероятно успешна. Тези организации не са тривиални и заменяеми. Те са най-доброто вложение на фондацията ни", допълва милиардерът.

По думите му 10-те милиарда, които са инвестирали, на свой ред са създали 200 млрд. долара под формата на социални и икономически ползи.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.