Кой е Димитър Маринов, развял българското знаме на сцената на "Оскар"-ите?

Кой е Димитър Маринов, развял българското знаме на сцената на
Източник: Getty Images/Guliver

Тази година престижните кино награди "Оскар" донесоха радост и за България. Отличието за най-добър филм получи "Зелената книга" - лента, в която една от ролите се изпълнява от българина Димитър Маринов. На сцената на "Долби Тиътър" той дори се качи с българското знаме. 

У нас не знаем много за Маринов, който преди много години е емигрирал в САЩ. Но изглежда, че животът му е пример за американската мечта.

От биографията му в IMDB става ясно, че е роден в София, от малък свири на цигулка и е завършил НАТФИЗ. Докато бил в казармата, Димитър е съден от военен трибунал по обвинение, че се е опитал да избяга на Запад. Все пак успява да завърши филмовата академия. През 1990 г. той пътува из Европа, Канада и САЩ като част от фолк джаз формация. Остава в Ноксфил, Тенеси като политически бежанец.

Работи различни неща - от мияч на чинии, прави четки. Свири на цигулка по заведения, бил е и барман. През 1996 г. успява да стане собственик на кафене, ресторант и кетъринг фирма.

Започва актьорската си кариера в САЩ през 1999 г. в Сан Диего. Преподава и на деца.

Първото му прослушване и поява на голям екран е за филма Act of Valor, където играе руски учен и трафикант.

Във филма "Зелената книга" също играе руснак. Сюжетът се върти около чернокож музикант (Махершала Али, който спечели "Оскар" за поддържаща роля за лентата) и неговия бял шофьор (Виго Мортенсън, който също имаше номинация) в дълбокия американски Юг, където властва сегрегацията. Димитър Маринов играе виолончелиста Олег.

При получаването на наградата на сцената излезе актьорският състав на филма, а българинът беше взел със себе си и националния флаг (на снимката е третият от ляво на дясно, можете да го видите до Махершала Али).

Маринов е женен за американка - Дженифър, имат двама сина, Йордан и Майкъл.

Очакваме го в България скоро - на "София Филм Фест" той лично ще представи "Зелената книга".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.