Облаците се сгъстяват над главата на Марк Зукърбърг

Облаците се сгъстяват над главата на Марк Зукърбърг
Източник: Getty Images/Guliver

Няколко пенсионни фондове и департаментите на финансите на американските щати Роуд Айлънд, Илинойс и Пенсилвания подкрепят идеята за свалянето на Марк Зукърбърг от поста председател на Борда на директорите на компанията Facebook. Това съобщи вестник The Wall Street Journal.

Пенсионните фондове на град Ню Йорк и департаментите на финансите на споменатите по-горе щати са сред миноритарните акционери на Facebook. Те подкрепят предложението на друг акционер, компанията Trillium Asset Management. Тя настоява Зукърбърг да се оттегли от заеманите постове, поемайки отговорността за серията скандални провали.

Изданието констатира, че инициативата на притежателите на малки пакети с акции от Facebook за момента е обречена на провал. Причината е, че Зукърбърг разполага с 59,9% от гласовете в борда.

Първоначално Trillium Asset Management предложи да се назначи независим председател на борда на директорите на компанията, след като се разрази скандалът около Cambridge Analytica, която незаконно е използвала личните данни на потребителите на социалната мрежа. Разкритията доведоха до сериозен спад на котировките на акциите на Facebook до 174,78 долара. Капитализацията се срина със 123,71 милиарда долара.

Подкрепата за предложението нарасна, след като бяха разкрити пробиви в сигурността на социалната мрежа, засегнали милиони потребители по цял свят.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.