Защо Джак Ма мисли, че не биха го наели в Alibaba?

Защо Джак Ма мисли, че не биха го наели в Alibaba?
Източник: Alibaba

Макар да е създал една от най-успешните технологични компании – Alibaba, милиардерът предприемач Джак Ма смята, че днес трудно би получил работа в нея.

И това не важи само за Alibaba. Визионерът в електронната търговия твърди, че той и повечето от другите учредители ще се борят да преминат през първоначалните пресявки на много от най-желаните компании в света.

"Ако днес се опитам да кандидатствам за работа в Alibaba, това е почти невъзможно", каза Ма на конференцията на главните изпълнителни директори, организирана от списание Forbes в Сингапур.

Това се дължи на недостатък в международната система на заетост, който поставя прекалено голям акцент върху академичните резултати, и несправедливо противопоставя хората с нестандартно мислене на тези с традиционно, твърди милиардерът.

"Хората ви съдят по дипломата ви. Те ще си помислят "хей, имаме група хора от Харвард, имаме хора от Станфорд, а вие сте от нищото", посочва Ма, цитиран от CNBC.

Китайският бизнесмен, който трудно завършва училище и е известен с това, че е отхвърлен от 30 работни места преди да създаде Alibaba през 1999 г., е срещал много хора с големи способности, които са грубо отхвърлени от добри работни места, просто защото не са успели да се справят в университета.

"Намерих много предприемачи като мен", казва Ма, посочвайки двама бивши колеги, създали Alipay и Taobao, които не успяват да влязат в магистърската програма по бизнес администрация, защото не издържат изпитите по математика.

Според него подобни академични изисквания са все по-неподходящи в бързо развиващата се цифрова епоха. "В индустриалната епоха трябваше да запомниш по-бързо, да запомниш повече, трябва да изчислиш по-бързо. Това са неща, които днес машините могат да правят много по-добре от вас", изтъква предприемачът.

"Това е нещо, за което се тревожа. След 20-30 години децата ни никога няма да могат да оцелеят поради образованието, което им преподаваме", признава той.

55-годишният милиардер, който миналия месец се оттегли от ръководството на Alibaba, сега планира да извършва филантропска дейност в образованието, за да подготви по-добре следващото поколение за променящата се реалност, насърчавайки ги към по-независимо мислене.

"Трябва да научим децата си как да бъдат иновативни, конструктивни и креативни, за да могат да оцелеят в периода на изкуствения интелект. Искам да направя повече неща за това", казва Ма, който е бивш учител по английски.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.