Фитнесите са пред фалит, искат помощ от държавата


Фитнесите са пред фалит, искат помощ от държавата
Снимка: Getty Images/Guliver

5207

Над 20 млн. лв. загуби и 60% съкратени служители. Такава е равносметката на Българската асоциация за здраве и фитнес за почти 3 месеца затворени врати на залите. От бранша настояват за спешна среща с премиера и апелират за безвъзмездна помощ от държавата.

"Загубите на бранша са огромни, до момента са над 20 млн. лв. Ние сме най-засегнатият сектор, ресторантите можеха да продават онлайн, да правят доставки. Настояваме да намалим ставката на ДДС-то на 9%. Това ще е от огромна полза за всички спортуващи в България. 1 лев вложен в спорт, се равнява на 20 лева по-малко, дадени за медицински нужди и лекарства. Искаме и държавата да ни даде безвъзмездна помощ", каза пред Bulgaria ON AIR Александър Малинов, който е член на УС на Асоциацията за здраве и фитнес.

Фитнес залите са отворени от около седмица, но по думите на Малинов посещенията са намалели с 80%. Той смята, че няма да могат да си върнат клиентите поне в следващите 6 месеца.

"Категорично ще има фалити, ако не се вземат мерки от държавата. Има фитнеси, които изобщо не отвориха, вече са фалирали. Искаме среща с г-н Борсов и съм сигурен, че той ще откликне, тъй като е спортен човек. Спортът е изключително важен за хората", настоя Малинов.

Той разкри, че 60% от служителите във фитнесите са съкратени. В бранша работят 50 000 души.

"При нас напусна момиче от рецепцията. Пуснахме обява, за 6 часа имаше 135 CV-та", отбеляза членът на УС на Асоциацията за здраве и фитнес и добави, че очаква да си стъпят на краката едва през октомври-ноември.

Александър Малинов увери, че има много високи санитарни изисквания в залите. Вентилационни системи изкарват замърсения въздух и вкарват чист. Уредите се почистват непрекъснато с дезинфектант, клиентите си носят собствени кърпи. Температурата се измерва още на влизане.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички