Германия намали ДДС. Lidl и другите вериги свалиха цените


Германия намали ДДС. Lidl и другите вериги свалиха цените
Снимка: iStock

7484

От първи юли в Германия влизат намалени ставки за ДДС. Lidl и големите вериги за хранителни продукти вече намаляват и цените в магазините. Конкуренцията в търговската мрежа на Германия е голяма, пише Deutsche Welle.

Намалените ставки на ДДС се въвеждат временно като антикризисна мярка, която ще важи до края на годината.

Високата ставка пада от 19% на 16%, а по-ниската – от 7% на 5%. Сред продуктите, на които вече ще се начислява едва 5% ДДС, са основни хранителни стоки като месо, мляко, яйца, зеленчуци и кафе.

Четири от най-големите вериги за хранителни продукти в Германия - Edeka, Rewe, Aldi и Lidl, вече увериха, че намаленият ДДС ще се отрази и на цените на дребно за клиентите.

Lidl намали цените на продуктите си още на 22 юни. "С предварителното намаляване на цените искаме да благодарим на клиентите си за оказаното доверие през последните месеци", обяви изпълнителният директор на "Лидл Германия" Матиас Опиц, цитиран от портала RUHR24.

Заради пандемията и презапасяването със стоки супермаркетите отбелязаха сериозен ръст на продажбите в началото на пандемията. Според последно проучване, през април най-големите вериги за храни са отбелязали ръст в продажбите от 20% до 26% в сравнение със същия период на 2019 г.

Магазините избират различен подход

В Lidl намалението е отбелязано по етикетите с цените. Предимството е, че клиентът вижда по-ниската цена, пише "Берлинер Куриер", недостатъкът – че намалението е с едва няколко цента.

По друг начин подхождат в дрогериите като dm – там намалението се приспада от общата сметка на касата. По този начин веригата икономисва милиони от това, че не ѝ се налага да променя табелките с цените, а купувачите сякаш остават с впечатлението, че цените не отразяват намаленото ДДС.

Предстои и останалите вериги да обявят как новите данъчни ставки ще се отразят на ценообразуването им. Поради голямата конкуренция на пазара на хранителни продукти, битката между отделните велиги е голяма. От това печелят потребителите.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички