Турция се отказва от руския газ


Турция се отказва от руския газ
Снимка: iStock

19504

Доставките на руски природен газ в Турция са спаднали 7 пъти през март спрямо година по-рано, а сравнено със същия месец на 2018 г. сривът е 14 пъти, сочат данни на Федералната митническа служба на Русия, цитирани от руските медии.

Анкара предпочита да внася втечнен газ, който в момента ѝ струва по-евтино от този на "Газпром", и това очертава печална съдба за струващия 7 млрд. евро газопровод "Турски поток", пише изданието finanz.ru. То отбелязва, че това се случва на фона на икономическа криза и охлаждане на отношенията на Турция с Русия заради конфликтите с руските военни в Сирия и действията на наемниците от "Вагнер" в Либия.

Доставките на "Газпром" за турската BOTAŞ и независими частни оператори през март се е свил до едва 210 млн. куб. м. За сравнение същия месец на 2019 г. количествата са били 1.418 млрд. куб. м, а пред първото тримесечие на 2018 г. внесеният руски газ е бил 8.8 млрд. куб. м или по 2.93 млрд. куб. м средномесечно.

Турция е вторият най-голям пазар на втечнен газ в Европа

Така заемащата някога второ място сред най-големите клиенти на "Газпром" Турция сега се е сринала във втората десятка и купува газ почти колкото Армения (193 млн. куб. м месечно) и дори по-малко от Литва (272 млн. куб. м).

Според finanz.ru Турция заменя руския газ с втечнен. Припомня се информация на специализираното енергийно издание Platts за проведен през декември 2019 г. търг от държавната BOTAŞ за доставка на втечнен газ през март 2020 г., а преди това за сериозни количества за получаване в периода 2020-2023 г.

През миналата година Турция увеличи с 13% – до 9.1 млн. тона, вноса на втечнен газ. Най-големите доставчици бяха Алжир (4.3 млн. т), Катар (1.8 млн. т), Нигерия (1.8 млн.) и САЩ. Руските доставки за турския пазар пък паднаха с 35 на сто до 15 млрд. куб. м през 2019 г., което е най-малкото количество за последните 10 години. В резултат на това газопроводите "Син поток" и "Турски поток" с общ капацитет от 35 млрд. куб. м останаха полупразни. През март мощностите на двата тръбопровода са работили на едва 10% от възможностите си да пренасят общо 2.9 млрд. куб. м месечно.

Турция подготвя най-голямото хранилище за природен газ

Тенденцията за увеличаване на дела на втечнения газ в Турция продължава и тази година. За четирите месеца на 2020 г. на втечнения газ се падат 44% от всички доставки, а от тях 40 на сто са американски втечнен газ.

Според източник на Reuters от турските енергийни среди страната смята да увеличи покупката на втечнен газ на спот пазарите. Това била и причината да се удължи профилактиката на газопровода "Син поток".

"Втечненият газ в момента е значително по-евтин от руския тръбопроводен, затова в поведението на Турция има смисъл", отбелязва шефът на компанията за изследвания на газовия пазар Rystad Energy Карлос Торес Диас.

Терминалите за втечнен газ са по-изгодни за Русия, отколкото за САЩ

По негова оценка доставките от "Газпром" струват на Турция 6.5 долара за милион BTU (British thermal unit) срещу 1.5-2 долара за втечнен газ.

Договорът на BOTAŞ с "Газпром" изтича през 2021 г. и Анкара смята да търси ценови отстъпки от руския концерн. "Достъпът до евтин втечнен газ и падащото търсене дават сигнал на нашите тръбопроводни доставчици, че трябва да проявят гъвкавост", каза на 16 май турският зам.-министър на енергетиката Алпарслан Байрактар.

В "Газпром" се готвят за още по-сериозно влошаване на ситуацията с турските доставки. "Спадът за второто тримесечие ще е още по-голям", твърди източникът на Reuters.

България реже наполовина руския газ, за да се спаси от санкции

По думите му общият спад на руските доставки за Европа е достигнал 19.2 на сто през първото тримесечие. По данни на Федералната митническа служба Германия е съкратила покупките си с 45 на сто (2.67 млрд. куб. м), а Австрия – с 25% (820 млн. куб. м).

Облаците над "Газпром" се сгъстяват допълнително. Само преди дни Германия излезе с решение, според което "Северен поток 2" трябва да отговаря на европейските изисквания и да предостави на независими оператори 50% от капацитета на бъдещия газопровод. Така дори и, независимо от санкциите на САЩ, разширението на "Северен поток" да бъде построено, "Газпром" ще трябва да намали наполовина планираните свои доставки по него.

Турският вестник Daily Sabah коментира, че спадът на цените на втечнения газ подкопава ролята както на "Турски поток", така и на експортния потенциал на руските тръбопроводи като цяло. Цените на европейските спотови пазари продължават да намаляват в резултат на ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус и например миналия петък на холандската газова борса доставките за събота струваха 53.7 долара за 1000 куб. м, а договорите за неделя бяха на цени от 52 долара.

За сравнение "Газпром" работи при разчетена цена от 133 долара за 1000 куб. м с резерви за падането ѝ до 70 долара.

"Бъдещето е на втечнения газ. Това е по-мобилен и по-пазарен продукт. Интересен е за световната икономика и заради това, че провокира ръст сред няколко промишлени отрасъла. Такива са строителството на заводи за втечняване на природния газ, на терминали за регазификацията му, на специалните танкери, нови инвестиции и нови квалифицирани работни места. Тръбопроводният газ не дава такъв импулс за промишлеността", отбелязва анализаторът на компанията Finam Алексей Калачев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички