Въглеродни емисии колкото ефекта от усвояването на 2,2 млн. дървета за 70 години спести на България ВяЕЦ "Свети Никола" за 10 години работа


Въглеродни емисии колкото ефекта от усвояването на 2,2 млн. дървета за 70 години спести на България ВяЕЦ "Свети Никола" за 10 години работа
Снимка: AES Bulgaria

4108

Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ „Свети Никола“ спести благодарение на своята работа близо 2,6 млн. тона въглеродни емисии. Постигнатият резултат се равнява нча ефекта от усвояването на СО2 от 2,2 млн. дървета в продължение на 70 години, както и на спестяването на въглеродно замърсяване от изгарянето на 1,2 млрд. литра дизел при движението на автомобили. В същото време вятърният парк произведе за българските потребители 3,2 млн. МВтч. чиста и надеждна електроенергия.

През март ВяЕЦ „Свети Никола“ отбеляза 10 години от влизането си в търговска експлоатация. Паркът, който е най-големият в България, има инсталирана мощност 156 МВт. Той работи с 52 вятърни турбини, всяка от които е с мощност 3 МВт. ВяЕЦ „Свети Никола“ е разположен край Каварна и осигурява около 22% от общо инсталираните вятърни мощности в България, като същевременно допринася за това България да изпълни изискванията на ЕС за дела на ВЕИ в общия ни енергиен микс.

ВяЕЦ „Свети Никола“ е собственост на „ЕЙ И ЕС Гео Енерджи“ и е един от двата енергийни проекта в България на световния технологичен лидер и най-голям инвеститор в българската енергетика за последните над 30 години - AES. Инвестицията в проекта за ВяЕЦ „Свети Никола“ възлиза на 540 млн. лева, осигурени като капитал от корпорация AES и финансиране от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие и Международната Финансова Корпорация, която е част от Световната Банка.

ВяЕЦ „Св. Никола“ е гръбнакът на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични групи турбини или целият вятърен парк и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост. Системата обединява както информация от няколко радарни системи, така и прекия мониторинг на специалисти орнитолози на място, които ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини. Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при наличие на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, за да пропусне пернатите.

AES присъства в България от 2001 г. и е най-големият инвеститор в енергийния сектор на страната за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. AES България е собственик на най-новата и най- високотехнологичната топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, както и на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”.

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 500. Генериращите ѝ мощности осигуряват достъпна и устойчива енергия в 14 страни. Приходите на AES за 2019 г. са 10 милиарда долара, а активите ѝ общо надхвърлят 34 милиарда долара.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички