Щедро: 7 души вземат по 100 лева обезщетение от НАП


Щедро: 7 души вземат по 100 лева обезщетение от НАП
Снимка: Actualno.com

4901

Седем души ще получат по 200 лева обезщетение по делото срещу НАП за изтичане на лични данни, съобщи адвокат Ивайло Юруков.

Това са първите решения от поредица от 160 заведени дела срещу НАП. Решенията подлежат на обжалване пред Върховния административен съд. До този момент, желание да обжалва решението е изразил само един човек, който не е съгласен с прекомерно ниския размер на обезщетението.

Останалите се отказаха от обжалване, защото разноските по делото биха надхвърлили размер на обезщетението и по този начин са принудени да не обжалват. Те вече дължат по 100 лв. разноски на НАП за делото пред първата инстанция. Това означава, че обезщетенията им реално ще бъдат редуцирани до 100 лв.

Припомняме в средата на юли 2019 г. от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани. Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн. лв., но от приходното ведомство обжалват решението. В парламента бе създадена временна комисия по случая, на която стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са обновявани повече от 10 години.

Въпреки че шефът на НАП Галя Димитрова така и не прекрати отпуската си по време на скандала с теча на лични данни, от агенцията бяха уволнени като наказание двама служители от IT отдела. Финансовият министър Владислав Горанов защити ръководството на агенцията. Какви бонуси си раздадоха в НАП напук на кибератаката, четете тук.

По случая с източването на лични данни са обвинени три души собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата Янков и служителят Кристиян Бойков.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички