Запорират сметките на Букурещ заради дълг


Запорират сметките на Букурещ заради дълг
Снимка: iStock

4577

Румънската столица Букурещ ще бъде със запорирани сметки, докато не изплати дълга си от 115 млн. евро към местен бизнесмен.

След дългогодишна съдебна битка предприемачът Константин (Костика) Констанда е осъдил общината да му плати сериозната сума. Той има право на обезщетение заради отказано право на строеж върху голям парцел в центъра на града, съобщават румънски медии.

Тъй като плащанията се бавят, Констанда се е обърнал към съдебен изпълнител, който да блокира общинските сметки от 3 август (понеделник). Досега градската управа е изплатила на бизнесмена едва 17 млн. евро, като му дължи още около 98 млн. евро.

"Уведомиха ни, че на 3 август сметките на кметството ще бъдат напълно блокирани, вече няма да можем да извършваме плащания за медицински разходи, социални разходи, субсидии за градски транспорт, централно отопление и други. Трябва да платим 115 млн. евро на адвокатите, които представляват семейство Констанда, с окончателна и неотменима съдебна присъда", каза кметът на Букурещ Габриела Фиря.

Фиря е категорична, че общината няма достатъчно пари, за да покрие сериозната сума, която по думите ѝ се равнява на 20% от годишния бюджет на румънската столица. Според местни медии общият бюджет на кметството в Букурещ за тази година е около 2 млрд. евро.

Запорирането на общинските сметки може да блокира всички обществени услуги в румънската столица, вкл. и болниците. Това ще има изключително тежки последици върху качеството на живот на жителите на града, предупреди Фиря. В официално писмо тя призовава румънската държава да помогне на столичната община, като ѝ отпусне нужните 98 млн. евро или като гарантира банков заем на същата стойност.

Дължимата сума е можела да бъде намалена с 40%, ако градските власти се откажат в полза на бизнесмена от общински парцел с площ около 15 000 кв. м в елитен квартал на Букурещ. Общинските съветници обаче са отхвърлили офертата.

Констанда е имал намерение да построи жилищни сгради в квартала, известен като Френското село. Той е получил терена като компенсация срещу притежаван от него парцел в букурещки парк.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички