Безработните у нас растат с хиляди на ден


Безработните у нас растат с хиляди на ден
Снимка: iStock

12814

Безработните в България вече са 257 000 души, като се увеличават с по няколко хиляди на ден. Причината е извънредното положение и строгите мерки срещу епидемията от коронавирус.

"За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5000 души в понеделник, за вчера са вече около 6000. Вървим с наистина бързи темпове", заяви в предаването "Плюс-минус" по NOVA лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Могат ли работодатели да пускат служители в неплатен отпуск, четете тук.

Те ще нараснат до 330 000 души, а безработицата в страната ще достигне 10%, предвиждат от синдикатите. "Смятам че тази прогноза е реалистична", отбеляза Димитров.

Дори да проработи, мярката 60 на 40% може да се приложи за около 1/4 от наемните работници. "Дори всички да я харесат в един момент, този милиард би стигнал да спаси 520–530 000 души", посочи синдикалният лидер.

На кои работници и фирми ще плаща държавата, четете тук.

На въпрос дали да се помисли за приоритетни сектори, които ще бъдат най-засегнати от кризата, или да се действа на регионален принцип, Димитров отговори:

"Трябва да започнем от структуроопределящи фирми. Тези, които са гръбнака на икономиката и, които в много от случаите дават хляб на малките фирми. Смятам, че погледът трябва да бъде обърнат към тях и да закрепим тяхното положение. Те също страдат много сериозно", обясни той.

Какво се случва с работещите в заведения и хотели, четете тук.

Разбира се, трябва да се помисли и за по-малките бизнеси. "Не казвам, че не трябва да се подкрепят най-малките и най-нуждаещите се. Смятам, че трябва да има два отделни пакета с паралелни мерки, както правят държавите членки (на ЕС)", предложи Димитров.

Той подкрепи държавните гаранции по банкови кредити за бизнеса и работниците в затруднение.

"Тези 700 млн. гаранция (управлявани от ББР, б.р.) са добра помощ и за фирмите, и за гражданите. Това ще помогне и за ипотечните кредити да бъдат разсрочени, за да се глътне въздух за колкото се може повече месеци", обясни Димитров за безлихвените кредити до 1500 лв., които хората ще могат да вземат.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички