На кои работници и фирми ще плаща държавата?


На кои работници и фирми ще плаща държавата?
Снимка: iStock/Guliver

18383

Над 290 000 работници ще могат да получат финансова помощ от държавата. Това предвижда окончателният вариант на т.нар. мярка 60 на 40%, при която държавата ще поеме 60% от брутната заплата на служители във фирми, които не могат да работят заради извънредното положение.

Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса, ще може да кандидатства за подпомагането, стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Първи ще могат да се възползват от подкрепата работещите в браншове, които са най-засегнати от извънредните мерки: търговия на дребно, сухопътен, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство, заведения и барове, кина, туризъм, частни детски градини, хора на изкуството и културата, всякакви спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих.

Те още утре могат да подадат документи в Агенцията по заетостта, а средствата ще бъдат по сметките им в рамките на 12 дни, обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Кандидатства се електронно през бюрата по труда, а процедурата ще е максимално бърза и лесна. Условието е работниците, за които ще плаща държавата, да са постъпили на работа преди 13 март, когато беше въведено извънредното положение.

Засега мерките ще действат 3 месеца, като ще струват на бюджета по 135 млн. лв. месечно.

Държавата може да поеме 60% от заплатите и във фирми, които са спрели работа, в градове като Банско, където са въведени строги ограничения. Работодателите могат да използват помощта за определено време, както и за отделни служители, които смятат за ценни.

Правителството все още не е пресметнало окончателно колко служители биха имали право на тази помощ.

Всички други предприятия, които желаят да получат финансова помощ по схемата 60 на 40%, трябва да докажат с документи спад в приходите си от продажби. Ако е над 20%, ще могат да разчитат на държавна подкрепа. Сравнението в оборотите ще се прави с март 2019 г.

За да гарантира изпълнението на изброеното, правителството ще преведе 1 млрд. лв. допълнително в бюджета на НОИ.

Държавата засега е отделила общо 1,5 млрд. лв. за мерки в помощ на работниците, но е готова да даде и повече. "Ще дадем колкото е нужно, докато действат ограниченията", увери финансовият министър Владислав Горанов.

България може да изтегли милиарди заеми, за да изпълни заложените мерки. Това ще стане ясно, щом е готов проектът за актуализация на бюджета, посочи Горанов. Какви ще са точните параметри на актуализацията ще стане ясно по-късно днес.

Колко може да издържи държавата в настоящата тежка криза, четете тук.

Без право на помощ по схемата 60 на 40% са селското стопанство, финансовия сектор, здравеопазването, държавното управление, образованието (без частните детски градини). Те ще се финансират по други програми.

Държавата ще плаща 60% от заплата, а останалите 40% ще се покриват от работодателите, които обаче ще трябва и да покриват всички осигуровки. Ако работодател не плати 40% от заплатата на служителя си, той трябва да върне и 60-те процента от държавата.

По думите на социалния министър същата схема се прилагала и в Германия, с разликата, че у нас държавата дава помощта на работодателя, а в Германия тя се плаща директно на работника. Правим същото, което правят и другите държави, увери Сачева.

В момента в България са регистрирани общо над 213 700 безработни почти 10 000 от тях са вследствие на кризата.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички