Държавата ще плаща заплати във фирми от всички сектори


Държавата ще плаща заплати във фирми от всички сектори
Снимка: iStock/Guliver

179867

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) прие нов подобрен план за компенсациите на работодатели и техните служители, засегнати от кризата с коронавируса.

Държавата ще плаща 60% от брутната заплата на работници във фирми от всички икономически сектори, чиито приходи са намалели с поне 20% вследствие на извънредното положение. Съпоставката в спада на фирмените приходи ще се прави спрямо същия период на предходната година.

Право на компенсацията ще имат само предприятията, които напълно или частично да са спрели работа по нареждане на държавата (в случая на здравния министър). Кандидатстването за държавната помощ ще изисква минимален набор от документи, така че процесът да се случва по-бързо и лесно. Компаниите, които ще получат подкрепа, ще бъдат включени в специален публичен регистър.

Това е само една от антикризисните мерки, нужно е да се създаде и приеме цялостен антикризисен план, комплекс от мерки в подкрепа на икономиката, в средносрочен и дългосрочен план, смятат социалните партньори.

При какви условия ще се дава безлихвеният заем от 1500 лв., четете тук.

Промените ще влязат в сила с постановление на Министерски съвет (тъй като парламентът не работи), в което ще бъдат включени съгласуваните от социалните партньори промени. Законодателният акт ще бъде одобрен на извънредно правителствено заседание в понеделник, така че фирмите да могат максимално бързо да се възползват от мерките за компенсиране на загубите им.

"Това постановление се занимава с възнагражденията на работещите. Подкрепата на икономиката не е само заплати. Не е само спасяване на хора. Подкрепата на икономиката включва цени на тока, осигуряване на транспортни коридори, работа на митниците и какво ли още не. Неща, за които ние не сме проронили и дума. Затова казвам, че това е първа стъпка. Ако не направим останалите стъпки, ние пишем некролога на българския бизнес", предупреди председателят на БСК Радосвет Радев.

Две от големите работодателски организации - АИКБ и КРИБ - обаче не са подкрепили предложените промени. Те настояват за промени в мерките за закона за извънредното положение,  обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Марияна Николова.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички