Идва вълна от фалити и безработица, нужни са спешни мерки


Идва вълна от фалити и безработица, нужни са спешни мерки
Снимка: iStock

12910

Извънредното положение затвори множество фирми и засегна цели сектори от икономиката. Застрашени са работните места на стотици хиляди българи, а много бизнеси са заплашени от фалит.

В много тежка ситуация е малкият и среден бизнес - сладкарници, малки закусвални и други малки обекти са в невъзможност да работят.

Ситуацията за малкия бизнес у нас се влошава с всеки изминал ден, а той досега не е идентифициран като имащ нужда от подкрепа, казва пред Bloomberg TV Bulgaria Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.

"Най-много пострадали има от малките и средните предприятия. Картината е доста по-неприятна, защото не работят много бизнеси, които не са видими, а безработните се увеличават", посочва Негулова.

Собственици на малки цехове в Банско, в които работят между 20 и 60 души, са на път да фалират – заради карантината не могат да изработят поръчките, нито да плащат заплати.

Малките и средни фирми не знаят на какво може да разчитат освен на резервите си, които намаляват всеки ден.

В периода 16-20 март в бюрата по труда са се регистрирали 6894 безработни, като сред тях са и хората, които са се завърнали от чужбина, показват предварителните данни на Агенцията по заетостта.

Регистрираните безработни у нас са над 200 000 души, като са се увеличили с 635 между 20 февруари и 20 март.

Вчера стана ясно, че само на 20 март новопостъпилите безработни са били над 1300 души. Правителството очаква голям ръст на безработицата, потвърди социалният министър Деница Сачева. Сред най-потърпевшите ще бъде секторът на ресторантьорството, където работят 250 000 души. Заведенията са затворени за клиенти, но много от тях се насочиха към доставки на храна и наемат хора за тази цел.

Индустрията също изпитва сериозни затруднения - оръжейният завод "Арсенал" в Казанлък е затворен поне до 29 март, а 9500 души са пуснати в платен или неплатен отпуск. Най-големият работодател в Перник - "Стомана" ще намали производството си и ще съкрати 300 души. 

Между 16 и 20 март работа на първичния пазар са започнали 3221 безработни, а общо бройката на започналите работа е 6085. От началото на март в бюрата по труда са обявени общо 11 871 свободни работни места.

Най-много от останалите без работа са в преработващата промишленост - 16,6% от регистрираните на трудовата борса, следват работещите в търговията и автосервизите - 14,3%, в хотелиерството и ресторантьорството - 8% и държавни служители - 7,3%.

Какво може да се направи?

Държавата трябва да намери начин да подкрепи малкия и среден бизнес - като му осигури ликвидност, да поеме част от заплатите на служителите, но не само в подпомаганите до момента сектори, а във всички. Подкрепа може да се търси и по линия на кандидатстването по различни оперативни програми.

"Усилията трябва да бъдат насочени към потребление на нещата за подкрепа на малкия и среден бизнес, а тези, от които зависи вземането на решения, да се погрижат за малкия бизнес", призовава Негулова.

Мерките трябва да се приложат бързо, защото иначе бизнесът се оказва в тежка икономическа пауза, която няма да позволи рестарт след това.

Нужна е солидарност и общи усилия, за да излезем от кризата. "Бизнесът трябва да работи и това е основна задача на всички нас", подчертава Негулова.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички