Ще удължат извънредното положение, ясно е докога


Ще удължат извънредното положение, ясно е докога
Снимка: iStock

45387

Извънредното положение в България сигурно ще се удължи след 13 април, тъй като епидемията от коронавирус няма да е приключила. За целта депутатите от разпуснатия в отпуска-карантина парламент трябва да се съберат извънредно заседание. С колко точно ще бъде удължено зависи от Националния кризисен щаб.

"Смятам, че ще се наложи да удължим извънредното положение. Сега този срок изтича на 13 април, и не смятам, че нещата ще приключат дотогава", каза пред БГНЕС председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

"Това е една от причините, които налага да се съберем извънредно в парламента, защото ще трябва да гласуваме удължаването на Закона за извънредното положение. С колко време – това ще прецени щаба", обясни тя.

Колко ще продължи епидемията от коронавирус у нас, четете тук.

Правителството иска удължаване на извънредното положение

Правителството официално предложи на Народното събрание да удължи извънредното положение до 13 май 2020 г. Целта е да се избегне масово заразяване на населението у нас с COVID-19.

Удължаването на социалната изолация е единственият начин държавата и здравеопазването да се справят с кризата, посочват от Министерски съвет.

Има много висок от заразяване на рисковите групи от населението – хората над 60 г. и тези с хронични заболявания. През следващите седмици се очаква максимално натоварване на болниците, изтъкват от правителството.

Какви още по-строги ограничения готвят властите, четете тук.

Кога ще се събере парламентът?

Според Менда Стоянова е смислено и правилно депутатите да се събират само тогава, когато има конкретни причини, свързани с обстановката. Следващата седмица парламентът задължително трябва да се събере, защото Конституцията не позволява дистанционно да се вземат решения.

"Имаме три важни неща, които трябва да се разгледат. Трябва да приемем Закона за енергетика, който ще даде възможност сметките на хората да бъдат облекчени и предприятията да получат глътка въздух. Става дума за намаляването на цената на газа със задна дата от миналата година. Надявам се другата седмица да гледаме и актуализацията на бюджета, както и Закона за извънредното положение", посочи тя.

В момента депутатите са тествани за коронавирус, след като късно снощи стана ясно, че колегата им Хасан Адемов от ДПС е заразен с Covid-19.

Журналистите вече няма да бъдат допускани в парламента, а утрешното заседание, на което трябваше да се гласува актуализация на бюджета също отпада, реши председателският съвет на парламентарните формации.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички