Епидемията от коронавирус ще продължи 2-3 месеца, предвиждат от щаба


Епидемията от коронавирус ще продължи 2-3 месеца, предвиждат от щаба
Снимка: Actualno.com

190913

"Това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да са съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който е кихнал или кашлял", заяви по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Кунчев призова да не си правим илюзията, че сме спрели заболяването. В резултат на ограниченията сме постигнали забавяне на заболяването и омекотяване на пика на пандемията у нас. Според него около Великден ще е най-тежката ситуация, но след това трябва да следва бърз спад.

"Ако вирусът се държи като всички вируси в неговото семейство и активността му се понижава при повишение на температурите, би било чудесно, но няма как да знаем", допълни експертът.

Той заяви, че ако страната получи 1 млн. теста, ще бъдат използвани, но според него това не е най-важното. "Нищо няма да ни донесе масовото тестване. Това няма да промени проблема и поведението ни. Първоначалните тестове не са качествени. В Испания 1/3 дават неверни резултати. Защо са ни такива тестове?", каза Кунчев.

Главният здравен инспектор припомни, че в следващите дни предстои изплащането на пенсии. Там, където има възможност, е направен график за получаването им по часове, за да няма струпване в пощенските клонове.

Каква е ситуацията у нас и какви ограничения да очакваме, четете тук.

По думите на доц. Кунчев 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Усилията на щаба са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение.

Смъртността при коронавирус е 10-12 пъти по-голяма, отколкото при обикновен грип.

Това, което можем да направим, е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса. "Ако така несериозно се отнасяме като възрастните хора, е нормално да въведем и още по-строги мерки", заяви доц. Кунчев.

За по-строги мерки говори и шефът на кризисния щаб генерал Мутафчийски. Задават се допълнителни ограничения, като се обмисля идеята да излизаме навън само след SMS. По думите му такива мерки има в Гърция – за възрастните хора, а днес такива мерки влязоха в сила в Албания. В Сърбия също са наложени жестоки ограничения.

Що се отнася до правото на движение, Мутафчийски уточни, че не бива да има събиране на повече от двама души навън. Той отново предупреди, че събирането на хора помага на вируса да се разпространи. "Абсолютно безотговорно е да се разхождаме", подчерта той и каза, че трябва да се ходи само до магазина, само на работа или само да се платят сметки.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички