Наложиха вечерен час в Област Стара Загора


Наложиха вечерен час в Област Стара Загора
Снимка: Wikimedia

99964

Въвежда се вечерен час в цялата област Стара Загора – от 21:00 часа до 5:00 часа сутринта. Ограничението влиза в сила още тази нощ – в 0:00 часа на 1 април. Полицейският час ще важи за всички хора в областта. Изключения ще се правят само за тези, които отиват на работа или излизат от дома си за медицински нужди. Заповедта е на областния управител Гергана Микова по препоръка на Областния кризисен щаб.

Вечерният (наричан още полицейски или комендантски) час е една от най-строгите мерки при извънредно положение. Спазването му се контролира от полицията, а нарушителите подлежат на строги наказания.

Стара Загора се превръща в първата област в България, която налага вечерен час. Досега в областта имаше вечерен час само за някои от ромските махали. В Стара Загора например той важеше за циганския квартал "Лозенец" от 20:00 часа вечер до 4:00 часа сутрин, а в Гълъбово - от 20:00 до 5:00 часа. В Чирпан ограниченията бяха за тийнейджъри до 18 години.

Колко ще продължи епидемията от коронавирус у нас, четете тук.

Само в Мъглиж общината първа въведе вечерен час за всички свои граждани, независимо от етнос и вероизповедание, от 19:00 до 5:00 часа, а на магазините нареди за затварят до 18:30 часа.

Налагат се по-строги мерки и в самия областен център Стара Загора, а контролът засилен. Кметът Живко Тодоров ще издаде заповед, която забранява събирането на повече от двама възрастни на едно място. Ще работят само аптеките и магазините за храни и стоки от първа необходимост.

Вече са затворени така наречените "кучешки градинки", които са обособени за разходки на домашни любимци. Те останаха отворени след забраната хората да посещават и да се събират в парковете, но местната власт констатира, че старозагорци започнали да злоупотребяват с тези правила.

Какви още по-строги ограничения готвят властите, четете тук.

"Да, можеш да излезеш да си разходиш кучето, но не и да го използваш, за да обикаляш целия град", коментира по този повод кметът Живко Тодоров. Той издаде заповед, според която занапред стопаните ще могат да разхождат домашните си любимци само и единствено около мястото, където живеят, и то, ако животните са на каишка.

Строгите мерки се вземат, тъй като вчера в ендокринологията е постъпил 81-годишен мъж с много тежък диабет и бронхопневмония, а пробата му за коронавирус се е оказала положителна. Сега цялото отделение, което извършва животоспасяващи дейности, е под карантина и не приема пациенти. Те се разпределят сред другите болнични отделения.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички