Финландия се готви за 6 часа работа на ден и 4-дневна работна седмица


Финландия се готви за 6 часа работа на ден и 4-дневна работна седмица
Снимка: iStock/Guliver

14617

Новият премиер на Финландия Санна Марин предлага страната ѝ да въведе 4-дневна работа седмица с 6-часови работни дни, съобщава британският в. Daily Mail.

34-годишната Марин (на снимката отдолу), която стана най-младият министър-председател в света, обяви намеренията си за гъвкавата работна схема. Според нея това ще даде на финландците възможност да прекарват повече време със семействата си.

В момента в скандинавската държава е обичайно да се работи по 8 часа на ден, 5 дни в седмицата. От 1996 г. финландските работници имат право да започнат или приключат работния ден 3 часа по-рано или по-късно.

"Вярвам, че хората заслужават да имат повече време за семействата си, любимите си хора, с хобитата си и други аспекти на живота, като културни мероприятия", казва Марин, цитирана от New Europe.

"Важно е да се позволи на финландските граждани да работят по-малко. Това не е въпрос на управление с женствен стил, а предлагане на помощ и спазване на обещания на избирателите", посочи тя.

Санна Марин не е най-младият член на финландското правителство, в което има още три жени под 35 години.

Предложението ѝ веднага било посрещнато с ентусиазъм от образователния министър Ли Андерсон.

В Швеция, където 6-часовият работен ден бе тестван през 2015 г., резултатите показаха, че служителите са по-доволни, щастливи, продуктивни и заможни.

През ноември Microsoft Япония предприе смел ход в опит да подобри баланса между професионалния и личния живот, като въведе тридневен уикенд за своите служители. В резултат на това производителността им се повиши с изумителните 40%, припомня Daily Mail.

Новозеландската юридическа компания Perpetual Guardian влезе в новините през 2018 г., въвеждайки 4-дневна работна седмица и се похвали с много добри резултати, припомня News Hub.

"Производителността ни се повиши, печалбите ни се повишиха, задържането на персонала ни се подобри, нивата на стрес спаднаха", каза в ТВ предаване основателят на фирмата Андрю Барнс.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички