Кои емигранти са желани и кои не във Великобритания след Brexit?


Кои емигранти са желани и кои не във Великобритания след Brexit?
Снимка: iStock

27758

Великобритания няма да допуска нискоквалифицираната работна ръка от чужбина и ще изисква от всички работници, желаещи да се трудят в кралството, да имат предложение за работа, да отговарят на стандартите за заплащане и да владеят английски език, съобщава Reuters.

"Нашата нова имиграционна система ще затвори кранчето за нискоквалифицираната работна ръка от чужбина", написа британският вътрешен министър Прити Пател в статия за неделното издание на вестник Sun.

"От догодина всички квалифицирани работници ще трябва да съберат достатъчно точки, за да работят в Обединеното кралство. Те ще трябва да владеят свободно английски, да имат твърда оферта за работа и да покриват изискванията за заплащане", допълва тя.

Пател посочва, че с този план "цялостният брой" на имигрантите ще намалее.

Опозицията предупреждава, че ограничаването на имиграцията може да навреди на обществените услуги, особено в здравеопазването, което много разчита на медицински сестри и лекари от ЕС. Правителството обеща по-облекчени правила за работещите в сектори, където има недостиг на подготвени кадри.

С напускането на ЕС Великобритания сложи край на свободното придвижване на хора, валидно за блока, и сериозно затегна правилата за пребиваване на нейна територия. Всеки, който желае да остане в страната след 31 декември 2021 г., трябва да се регистрира и да подаде молба за разрешително за постоянно пребиваване (т.нар. статут на уседналост).

Досега повече от 3 млн. европейци на Острова са подали документи за уседналост, като 1 млн. от тези заявки са дошли от Лондон, показват официалните данни. Служителите в британското вътрешно министерство обработват по 20 000 подобни молби на ден. Крайният срок за кандидатстване е 30 юни 2021 г.

Поляците и румънците (по над 500 000), както и италианците (около 300 000) са европейците, подали най-много молби за пребиваване. След тях се нареждат португалци (над 230 000) и испанци (над 170 000). Три от всеки 5 молби за уседналост идват от хора от посочените националности.

Над 140 000 българи също са подали документи за пребиваване. Сънародниците ни са в топ 5 на желаещите да останат в Уелс и Северна Ирландия.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички