Работната сила у нас намалява с 40% до 2050 г.


Работната сила у нас намалява с 40% до 2050 г.
Снимка:

1419

След около 36 години работната сила в България ще е намаляла с 40%. Това показват данни от тревожен анализ на Световната банка, съобщава БТВ. Ще възникнат проблеми при плащането на пенсии и осигуряването на здравни грижи, а работниците от ромски произход ще се увеличат. Сред решенията, които предлагат експертите на банката, са намаляване на периодът на майчинството и вдигане на социалните осигуровки.

В доклада се посочва, че България е на трето място в ЕС по най-висока средна възраст на населението. Преди нас са само Германия и Италия. На път сме да се превърнем в страната с най-голям спад на хората в трудоспособна възраст.

След 30 години се очаква един на всеки трима българи да бъде над 65-годишна възраст, а един на всеки двама ще бъде в трудоспособна.

Експертите на световната банка отбелязват, че застаряването на населението изисква промяна в пазара на труда, образованието и здравеопазването. Ще е необходимо насърчаване на по-гъвкави условия на труд, както и адаптиране на работните места към нуждите на по-възрастната работна сила.

Ще се увеличи и делът на работниците от ромски произход. В доклада се посочва, че ромите вече представляват между 9 и 19 % от новите участници на пазара на труда.

Според анализа застаряването на населението ще доведе до безпрецедентно търсене на здравна грижа, а качеството и ефективността на здравеопазването у нас изостава.

Ще расте и нуждата от дългосрочни грижи. Възниква въпросът кой ще се грижи за възрастните хора в бъдеще. Вероятно все по-голям дял от отговорността ще падне върху правителството. Затова от Световната банка предлагат да се обсъди възможност за въвеждане на задължителна застраховка за дългосрочни грижи.

За да не рухне пенсионната система, експертите са изчислили, че вноските за пенсия трябва да скочат с 6%. Такова сериозно увеличение обаче може да има негативно влияние върху пазара на труда, затова се предлага ръстът да е с около 2 на сто.

От Световната банка съветват още управляващите да се въздържат от извънредни увеличения на пенсиите - да увеличават плавно възрастта за пенсиониране, докато тя стане еднаква за мъже и жени, и да намалят периодът на майчинство, който в момента е 2 години и е сред най-дългите в света.

"Основно предизвикателство пред икономическия растеж е застаряването на населението", заяви министърът на финансите Петър Чобанов, предаде БГНЕС.

"Демографският проблем има и своя здравен характер. Качеството на живота увеличава не само индивидуалното благоденствие, но има и положителен фискален ефект. Поради това са важни мерките и действията, които правителството ще предприеме в сферата на здравеопазването. Затова ще обърнем внимание на лечебните заведение я трудно достъпните места и ще работим за овладяване на тенденцията за ръст на цените на лекарствените и фармацевтичните продукти", подчерта финансовият министър.

Той заяви, че качественото образование също е приоритет на правителството и обясни, че той ще намери израз в бюджета за следващата година като ще се насърчава прилагането убедителни политики за повишаване на качеството на образованието и обвързването му с пазара на труда. Изготвянето и провеждането на реформи е процес, за който се изисква време и социално съгласие, радвам се, че в този процес може да разчитаме на експертната помощ на Световната банка, каза още Чобанов.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички