С колко пари живеят пенсионерите в Германия?


С колко пари живеят пенсионерите в Германия?
Снимка: iStock

16225

С колко пари преживява едно обикновено пенсионерско семейство в Германия? Какво могат да си позволят германските пенсионери с месечните си доходи? Ето какво разказват Уте и Ралф Шнайдер от Кьолн, пише Deutsche Welle.

Уте и Ралф Шнайдер са типично средностатистическо пенсионерско семейство от Германия. Женени са от близо половин век - тя е на 75 години, а той на 72. Уте има общо 38 години трудов стаж - с прекъсване от 10 години, през които се е грижила за отглеждането на двете им деца. Съпругът ѝ Ралф е работил 45 години.

"По професия Ралф е тапицер, той не може да седи без работа. Затова продължи да работи и след като се пенсионира. Сега работи по няколко дни в седмицата за минималната работна заплата от 450 евро, която не се облага с данъци", разказва Уте.

Самата тя е била чиновничка в едно държавно учреждение в Кьолн, работила е на непълно работно време - по 19 и половина часа седмично. Така ѝ оставало време за децата и семейството.

Днес на двамата пенсионери им остават общо 1900 евро месечно - след като си платят здравните осигуровки и данъците. Много или малко е това?

"Е, можеше да са и малко повече, но е грях човек да се оплаква", казва Уте.

За какво им стигат пенсиите?

Най-голямата част от дохода на семейство Шнайдер отива за наема и режийните разходи. Двамата живеят от 43 години насам в тристайно жилище, за което през 1976 г. са плащали по 150 германски марки на месец, а днес чистият наем е 500 евро, плюс още около 200 за отопление, вода и други текущи разходи. "Това все още е много изгодно, като се има предвид колко много поскъпнаха наемите в Кьолн, пък и в цяла Германия", казва Уте.

Втората най-голяма част от разходите им отива за телефон, интернет, ток и различни застраховки - от "Гражданска отговорност", до допълнителна за зъболечение и застраховката за колата. Това прави още 200 евро на месец. Като се приспаднат редовните им разходи от близо 900 евро, на двамата пенсионери им остават още 1000 евро - за храна, дрехи и всичко останало.

Уте твърди, че двамата с Ралф живеят доста икономично, но парите си вървят неусетно…. Уте е пушачка, а кутия цигари струва 6,60 евро. "Обещах на Ралф, че щом ги вдигнат на 7 евро, ще спра пушенето. Като имате предвид, че пуша по половин кутия на ден, бихме спестявали по 100 евро на месец, а в годината това са 1200 евро - почти колкото би ни струвала една почивка в Испания", уточнява жената.

Парите, които остават на семейство Шнайдер, след като си платят всичко изброено по-горе, отиват за подаръци на децата и внуците и за посещения в кафенета и ресторанти. На почивка двамата пенсионери пътуват основно из Германия. Този разход те покриват с парите, които Ралф изкарва допълнително - годишно по 5400 евро.

За следващата година те планират да се запишат на едноседмичен круиз по Дунав - от Пасау до Будапеща. Удоволствието ще им излезе 3200 евро общо - включително и за застраховки. "Ние сме възрастни хора и затова не пътуваме без застраховки", уточнява Уте.

Социални контакти

Доскоро и тя е помагала по няколко часа седмично в едно близко до тях кафене, което обаче закрили. За труда си не получавала заплата, а можела да си вземе кутия цигари, да пие безплатно чай и кафе и да общува с клиентите. Уте казва, че това ѝ е било достатъчно.

"Сега само Ралф се труди, а аз по цял ден безделнича", шегува се тя и признава, че все по-усилено мислят да се преместят - в тяхната кооперация в Кьолн живеят много студенти, които са шумни, а двамата германски пенсионери имат нужда от тишина и спокойствие.

Оглеждат се за жилище с приличен наем в някое по-малко градче наблизо. Мечтаят си за това да имат тераса или малко дворче и да си вземат куче от приют. "Не искаме малко кученце, защото не желаем след време то да остане без стопани. Такава съдба не му пожелаваме," казва Уте Шнайдер на раздяла.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички