САЩ не могат да спрат "Северен поток 2", убедени са в Москва


САЩ не могат да спрат "Северен поток 2", убедени са в Москва
Снимка: Nord Stream 2

8269

Съединените щати и други страни, които се противопоставят на изграждането на газопровода "Северен поток 2", не могат да спрат изграждането му. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в статия в списание Energy Policy.

"Въпреки безпрецедентната съпротива от редица страни, преди всичко от САЩ, строителството на газопровода ще бъде финализирано", уверява той.

"Решението за неговото изграждане е взето съвместно с европейските потребители през 2012 г. Пет чуждестранни компании - Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall - участват в проекта. Ето защо се приема, че всички ние сме отговорни заедно за неговото изпълнение, тъй като възможно най-скоро и ние чувстваме силната подкрепа на европейските партньори", пише Новак, цитиран от ТАСС.

"Газопроводът ще даде възможност на Руската федерация да оптимизира доставките на газ, докато северните и централноевропейските държави - да засилят енергийната сигурност чрез получаване на гориво директно от Русия, което гарантира стабилност, доста конкурентна цена и минимален брой посредници", твърди министърът.

Газопроводът ще свързва Германия и Русия през Балтийско море, преминавайки през изключителните икономически зони и териториални води на 5 държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия, като по този начин заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски държави.

Миналата седмица стана ясно, че САЩ може да въведат нови санкции срещу спорния газопровод, след като вече наложиха огранчиения през военния си бюджет. Това забави изграждането на мегапроекта, но Москва увери, че ще го завърши с помощта на кораба "Академик Черски".

93% от "Северен поток 2" вече са изградени, като досега са положени над 2300 км от трасето, а остават още 160 км. Руските власти очакват газопроводът да бъде пуснат до края на 2020 г. Всяка от двете му тръби ще има капацитет от 27,5 млрд. куб. метра.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички