1500 лв. глоба за търговец, ако лъже за консумацията на електроуреди


1500 лв. глоба за търговец, ако лъже за консумацията на електроуреди
Снимка: iStock/Guliver

4016

От 300 до 1500 лв. глоба грози всеки търговец, ако не предоставя информация каква е енергийната ефективност, потреблението на енергия и други ресурси на електроуредите. Това гласи новата наредба за енергийното етикетиране, която влиза в сила от 1 март.

Тя е свързана с подмяната на енергийните етикети за пет групи продукти – хладилници, перални, комбинирани перални със сушилня, съдомиялни машини, телевизори и електронни екрани. От 1 септември изискването ще важи и за лампи и осветителни тела. Въвеждането на преобразувани етикети за всички останали групи продукти като климатици, сушилни, фурни, водоподгреватели и др. предстои през следващите няколко години. В началото обаче в магазините ще срещаме уреди и със стари, и с нови етикети, докато всички преминат към новия стандарт, пише вестник "24 часа".

Най-важната промяна е преобразуваната скала, която вече ще е от A до G за всички уреди. Повече няма да има разширения с плюсове (като A +++), което прави информацията на етикета по-ясна и лесна за разбиране. Според новите изисквания най-ефективните електроуреди на пазара ще попаднат в по-ниски класове, вероятно С, D, Е на новата скала. Доста по-малко ще са продуктите в категория B. Енергийната им ефективност обаче остава същата, променя се само класът, т.е. буквата на енергийния етикет.

Тъй като преобразуването на етикетите ще се случва до 2030 г. и новите технологии все повече ще напредват, високите класове A и B се запазват за предстоящите по-енергийно ефективни продукти, които ще излязат на пазара.

Това уточни Искра Василева, старши експерт "Техническа хармонизация и политика за потребителите" в Министерството на икономиката. Тя даде специална разяснителна пресконференция заедно с Игнат Арсенов, главен директор на дирекция "Контрол на пазара" в Комисията за защита на потребителите.

Именно КЗП ще е държавният орган, който ще извършва контрола. Търговците, чийто асортимент включва продукти с преобразувани етикети, са задължени да предлагат за продажба тези електроуреди, означени единствено с новия енергиен етикет. Комисията ще извършва проверки дали етикетът съдържа нужната информация, дали е поставен на правилното място, но и дали продуктът се предлага с необходимата допълнителна информация, която да улесни потребителите при вземането на решение за покупката. Строго ще се следят и покупките онлайн – при тях новият етикет трябва да е поставен на видно място до цената на продукта.

Една от причините за промяната на етикетите е, че много голяма част от уредите – над 70%, вече са в клас А++ или А+++ и ефектът от тази скала става все по-незначителен. Освен това все повече потребители се интересуват от консумацията на други ресурси като например на вода. Затова на новия етикет ще има QR код, който отвежда към европейската продуктова база данни EPREL и това дава достъп до допълнителна информация за електроуреда. Първоначално тя ще е достъпна само на английски език, но впоследствие ще се преведе на всички езици на ЕС, включително и на български.

През март се очаква да заработи безплатно и единно за 16 страни от ЕС мобилно приложение Label 2020, с помощта на което потребителите ще могат да сравняват енергийните характеристики на различните модели и разходите за целия им жизнен цикъл.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички