20% спад в производствените цени през август


20% спад в производствените цени през август
Снимка: iStock

1830

Общият индекс на цените на производител в промишлеността намаляват с 20.4% на годишна база през август. На месечна база обаче се наблюдава увеличение от 0.2% спрямо предходния месец юли, сочат данните на Националния статистически институт. Цените на прозиводител в промишлеността могат да се приемат за ранен измерител на инфлацията.

Общият индекс на цените на производител се увеличава с 0.2% през август 2023 г. спрямо предходния месец. Покачване се наблюдава в преработващата промишленост - с 1.2%. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.4%, и в добивната промишленост - с 2.2%.

По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 12.2%, и производството на химични продукти - с 3.6%. Понижение на цените се наблюдава при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1.4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - 1.0%.

Общият индекс на цените на производител намалява с 20.4% през август 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 година. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51.9%. Увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 3.0%, и в преработващата промишленост - с 0.2%.

Производствените цени в ЕС продължават да намаляват, България втора по най-голям спад

Значителен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството тютюневи изделия - с 45.0%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 18.1%. Съществено намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти - със 17.5%, а също и при производството на основни метали - със 7.6%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар остава без промяна през август 2023 г. спрямо предходния месец. Понижение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.8%, и в добивната промишленост - с 2.6%, докато в преработващата промишленост е регистрирано увеличение - с 2.0%.

По-високи цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 5.9%, ремонта и инсталиране на машини и оборудване - с 1.4%, производството на облекло - с 0.9%. Намаление на цените е регистрирано при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.0%, печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители, както и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с по 0.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се понижава с 27.2% в сравнение с август 2022 година. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51.5%, и в добивната промишленост - с 4.1%, докато в преработващата се наблюдава увеличение - с 1.3%.

Седми пореден месец на спад в българското производство

Спрямо август 2022 г. значителен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 60.8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 37.0%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 15.3%. Спад на цените е отчетен при: производството на химични продукти - с 26.1%, и производството на основни метали - 10.8%.

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 0.6% през август 2023 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. се наблюдава намаление с 5.9%.

Цените на производител в промишлеността намаляват с близо 11% на годишна база през юни

Понижение на производствената инфлация у нас през април

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички