37 милиарда евро и 2 милиона души са напуснали България


37 милиарда евро и 2 милиона души са напуснали България
Снимка: iStock

55378

37 млрд. евро са изтекли от България през последните години, а са дошли обратно само 13.3 млрд. евро, заяви пред Nova News Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Инвестиционният климат у нас клони към нула, а България е най-бързо изчезващата нация в ЕС, заяви Велев.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов допълни, че не знае колко пари са изтекли от страната в последните години, но знае, че 2 млн. българи вече са напуснали. "Ако продължаваме с такива реформи, не след дълго ще се питаме защо нямаме работна ръка и защо трябва да внасяме работници от Виетнам и Тайланд", предупреди Манолов. Колко чужденци идват да работят у нас?

Според шефа на АИКБ е притеснителна липсата на съгласие сред политическите сили по приоритетите, особено в областта на съдебната реформа, правната сигурност, защитата на собствеността. "Ние сме на първо място в ЕС по дял на бюджетните разходи за сигурност и съдебна система спрямо в БВП – става дума за прокуратурата и следствието. В същото време сме на дъното по дял на разходите за здравна превенция и профилактика. За разлика от това по отношение на болничната помощ сме над средното ниво, тоест плащаме хората да боледуват, а не да не боледуват. В програмата (за управление на Има такъв народ) не виждаме реформи в енергетиката и в зеления сектор", каза Велев.

Сред предложените приоритети Велев не вижда нищо за реформа в съдебната система, в енергетиката, зелената енергия, не се разбира каква ще е бизнес средата, данъчната тежест, регулациите. Няма и желание за комуникация, в рамките на която да се реши как да се провеждат реформите, за актуализация на бюджета, подготовка на бюджета за следващата година.

Според бизнеса съставянето на правителство е неотложно необходимо, за да изпълни важни задачи. "Суверенът избра три и повече партии да го управляват, поради това има нужда от диалог, съгласие за непопулярни мерки и действия, които са отлагани от години", заяви Велев.

Димитър Манолов бе категоричен, че непременно трябва да се започне работа по бюджета за следващата година, актуализация на настоящия, състоянието с пенсиите, а основното, което е било пропуснато през изминалите седмици, е агитация за засилване на ваксинацията.

"Присъствието на Николай Василев може да ни ориентира за посоката, в която би вървял такъв кабинет, но това не е изговорено. Николай Василев е дялан камък, за всичко става, но нямам представа дали ще стане за първи", каза синдикалистът.

"Големите достойнства на някои кандидат-министри са, че знаят чужди езици. Ние с г-н Велев знаем от деца чужди езици и за мен това не е някакво особено достойнство. Това че някой бил работил в банка... не знам. Най-често сме неприятно изненадвани, но това е демокрацията", посочи Манолов.

За Плана за възстановяване и устойчивост президентът на КТ "Подкрепа" предупреди, че всяко забавяне е лошо и може би е най-добре е служебното правителство да го внесе, независимо колко е добър или лош проектът. "Ако не се състави правителство от парламента, служебният кабинет трябва да внесе Плана в настоящия му вид, но по-добре е да има правителство, което да го доработи", изрази мнението си за плана Велев.

Относно влизането в еврозоната и приемането на еврото шефът на АИКБ заяви, че ние на практика сме го приели. А опасенията от фактическото му приемане са безпочвени.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички