50 основни хранителни стоки от днес ще се продават на по-ниски цени. Ето кои са тe


50 основни хранителни стоки от днес ще се продават на по-ниски цени. Ето кои са тe
Снимка: iStock

2892

От днес Министерството на икономиката и индустрията, съвместно с всички, подписали Декларация за партньорство, започва инициативата „Достъпно за вас“. Нейната цел е да бъдат постигнати трайно ниски цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост.

Инициативата ще се реализира поетапно в партньорство между Министерството и отделните търговски вериги, доброволно приемащи нейните условия. Кампанията предвижда осигуряване на 7 продуктови групи от малката потребителска кошница, които отговарят на обичайните изисквания за качество и съдържат всички необходим продукти за разнообразно хранене.

Кампанията стартира с фокус върху минимум 50 продукта от малката потребителска кошница. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията.

Министерството на икономиката разчита на пазарните механизми и на свободната конкуренция като цели по-добри цени за българските потребители, формирани на пазарен принцип и чрез доброволното партньорство между държавата и бизнеса. Кампанията започва поетапно в обекти от по-големите търговски вериги, като се водят разговори и с по-малки регионални такива.

Снимка: iStock

За повишаване на информираността на потребителите, всеки търговски обект, включил се в кампанията, ще ползва логото на инициативата „Достъпно за вас“ и ще бъде позиционирано до стоката, предложена в конкретната седмица.

Всяка седмица включилите се търговските вериги ще предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи – хляб и зърнени храни, варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, животински и растителни масла и мазнини. Продуктовата кошница за съответната седмица ще се включи в брошурите на веригите и в дигиталните им издания.

Министерството на икономиката разговаря с всички потенциални партньори, които имат желание да се включат в кампанията, с идеята тя да достигне до потребителите във всяко населено място.

Провеждането на кампанията няма за цел да засегне производителите или дистрибуторите на по-ниско ниво от веригата за доставки, напротив – насърчава търговските вериги да работят по-тясно с тях.

Снимка: iStock

Инициативата „Достъпно за вас“ се провежда в унисон с механизма в т.нар. „Зелен документ“ на ЕК за най-добри практики между търговците във веригата на доставките, където основно се визират хранителните продукти.

На седмична база в Министерството на икономиката и индустрията ще се прави анализ, за да се следи динамиката на цените. В следващ етап през сайта на ведомството, в специално изготвена платформа потребителите ще могат да изберат подходящ за тях продукт и да видят откъде могат да го купят.

Инициативата цели да информира потребителите и да осигури достъп до основни хранителни продукти от малката потребителска кошница, чрез предлагането им на възможно най-ниски цени, като се базира на принципите на конкурентност, без влияе негативно върху останалите участници в икономическите отношения.

През октомври Комисията за защита на конкуренцията се обяви против инициативата „Достъпно за вас“. Според КЗК възможна мярка за справяне с ръста на цените би била „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Икономическият министър обяви кога тръгват евтините храни в търговските вериги

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички