60% от емигрантските пари идват у нас от 4 държави


60% от емигрантските пари идват у нас от 4 държави
Снимка: iStock

7514

Близо 60% от парите, които българските емигранти изпращат у нас, идват от едва 4 държави, сочат изчисления на Expert.bg на база данните на Българската народна банка към края на 2022 година.

През миналата година българските емигранти са трансферирали у нас общо 1.218 млрд. евро, което представлява увеличение от 4.3% на годишна база. За сравнение, през предходната 2021 година сумата на паричните преводи на емигранти към страната ни възлизаше на 1.16 млрд. евро (според ревизираните данни) или с 51.1 млн. евро по-малко спрямо настоящия резултат.

Мнозинството от паричните преводи са дошли към страната ни основно от 4 държави.

Общо 715.1 млн. евро са изпратили у нас българите, живеещи и работещи в Германия, САЩ, Испания и Великобритания. Това представлява 59%% от общата сума на паричните трансфери от чужбина през миналата 2022 година.

Най-много средства са изпратили сънародниците ни, живеещи в Германия. Сумата достига 246.6 млн. евро през миналата година, като представлява дял от малко над 20% от общия размер на емигрантските трансфери.

Втората позиция се заема от българите, емигрирали в САЩ – изпратени средства за 225 млн. евро през 2022 година или дял от 18.4% от общата сума.

На трета позиция са сънародниците в Испания с парични трансфери в размер на 126.1 млн. евро (дял от 10.3% от общата сума), следвани от българите във Великобритания, които са изпратили 117.4 млн. евро или 9.6% от общата сума.

Това са и четирите дестинации, откъдето паричните трансфери на българите, надхвърлят границата от 100 млн. евро през миналата година. Българите, живеещи и работещи в Гърция, остават на пета позиция по най-сериозен принос, като изпратените средства достигат 76.6 млн. евро или 6.3% от общата сума.

Емигрантите наляха 24 млрд. долара у нас, откакто сме в ЕС

Данните на БНБ за географската структура на паричните преводи от емигранти включват 24 държави. Най-малко средства са изпратени през миналата година от Словения (1.4 млн. евро), Кипър (3.1 млн. евро) и Русия (4.9 млн. евро). Трябва да се отбележи, че 53.9 млн. евро идват от редица страни, обединени в графата „други”.

Любопитен момент в данните е, че цели 24.5 млн. евро идват от Южноафриканска Република (ЮАР), което е три пъти повече от трансферите, идващи от страни като Обедини Арабски Емирства (8.2 млн. евро), Норвегия (8.5 млн. евро), Португалия (7.6 млн. евро) и повече от дестинации като Канада (20.4 млн. евро), Чехия (18.3 млн. евро), Швейцария (11.5 млн. евро), Швеция (11.1 млн. евро) и други.

Като цяло страните, от които българите осъществяват парични трансфери към страната ни, преобладаващо се намират в Европа.

Колко пари реално изпращат българите от чужбина?

Точната сума на паричните трансфери на българите зад граница е тема, която остава мистерия. Различните изследвания на тази тема, не могат да обхванат всички канали за трансфер на стойност в наши дни, което доближава данните за емигрантските трансфери у нас по-скоро до ниво оценка.

За това свидетелства мащабната ревизия на данните на БНБ, обхващаща статистиката за паричните трансфери от емигранти. В периода след пандемията, официалните данни показваха внушителен спад на тези парични потоци, но след ревизия на данните, сумата се възстанови до нивата, наблюдавани преди пандемията.

За сравнение, преди ревизията на данните на БНБ за платежния баланс на страната, размерът на емигрантските трансфери към България възлизаше на едва 160.7 млн. евро за 2021 година. След ревизията на данните, размерът на емигрантските трансфери за същата 2021 година набъбна цели седем пъти до 1.16 млрд. евро.

Напук на пандемията: Мощен скок на парите, изпратени от българите в чужбина

Според прогнозните данни на Световната банка, размерът на паричните преводи към България от емигранти през 2022 година ще достигне 850 млн. долара.

Различните институции прилагат собствени методологии по темата емигрантски трансфери. Така например, според прогнозните данни на Световната банка от края на миналата година, паричните трансфери от емигранти към България ще достигнат 850 млн. долара през 2022 година. Сумата отрежда на страната ни едно от последните места на Балканите по размер на паричните трансфери от емигранти. Лидер в това отношение са Румъния и Сърбия, трансфери съответно за 11.06 млрд. долара и 5.4 млрд. долара, според данните на Световната банка.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички