7 начина да планираш разходите си по празниците успешно


7 начина да планираш разходите си по празниците успешно
Снимка: Adobe Stock

1535

Kолкото повече коледните и новогодишните празници наближават, толкова повече и импулсите за харчене се увеличават. Подаръци, декорация, почерпки — типичните за сезона разходи често излизат извън рамките на семейния бюджет. Тук сме ти подготвили няколко идеи за един по-различен празничен декември. Такъв, който да запази празничния дух жив, без да ти навреди финансово.  

1.   Бюджетирай и спестявай

Планирай навреме и състави бюджет възможно по-рано. Така бързо ще се ориентираш от какво точно можеш да спестиш. Често пъти точно така си даваш сметка за решения, които досега не са ти идвали наум. Важното е да се придържаш към финансовата рамка, която си си поставил и да избягваш заобикалящите те изкушения. Не се тревожи дори и да не си разработил бюджет месеци предварително! Все пак по-добре късно, отколкото никога! Опитай се догодина да не чакаш последния момент.

2.   Потърси оферти и намаления

Разходи за празнична трапеза, разходи за подаръци — твърде вероятно е ако потърсиш, да намериш по-евтина оферта за всичките си нужди. Много магазини предлагат намаления от черния петък до коледния ден. Ако се абонираш за различни бюлетини или пък се регистрираш в повече сайтове, ще си винаги информиран за актуалните промоции. Много брандове предлагат и специални игри, благодарение на които би могъл да спечелиш нещо допълнително. Именно затова трябва да потърсиш кои точно са тези брандове и в кои медии се рекламират. 

3.   „Направи си сам“ 

Защо вместо да харчиш сериозни суми за подаръци за децата, не направиш подаръците заедно с тях? Бихте могли и да изработите украсата или пък да подготвите празничната трапеза заедно. Това е прекрасен начин да отпразнувате заедно, да намалиш разходите, а и да намериш подкрепа и помощ. Доказано е, че хората оценяват преживяванията много повече, отколкото предметите. В крайна сметка Коледа е семеен празник. В интернет можеш да намериш хиляди идеи за собственоръчно направени подаръци и декорации, които могат да очароват всекиго.

4.   Продай стари вещи

Ти не си единственият, който търси евтини оферти. Много вероятно е другите също да търсят евтини решения за подаръци. Замислял ли си се, че може би вече притежаваш много неща, които само събират прах? Пуловери, които не носиш, свещници, настолни игри, пъзели и други подобни предмети, които са почти като нови и могат да се превърнат в идеални подаръци за друг човек. Един от вариантите е да разгледаш сайтовете за малки обяви, да си направиш профил, да промотираш своите предмети и в крайна сметка да спечелиш добри пари, с които да помогнеш на бюджета.  

5.   Намали разходите за пътуване

Посещения на роднини, пазаруване от специализирани магазини, покани за тържества — може би разходите за бензин са доста този месец? За хора, които живеят на по-отдалечено място, това може да е сериозно затруднение. Ако си пътешественик, може би приключението в съседния град или чужбина е добре да бъде отложено за догодина? Помисли кои посещения може да ограничиш или да заместиш с публичен транспорт. Колетните пратки, разходите за картички? Може да намериш електронен заместител на всички тях особено, ако имаш навика да пращаш много такива.

6.   Избягвай импулсивните покупки 

Ако това е твоята слабост, може би е добре да направиш колкото се може повече от покупките наведнъж и по план. Можеш също така да поставиш по-ниски лимити на кредитните си карти, както и да се стараеш да не прибягваш до бързи кредити, с които да покриваш разходи по празниците. Добре е да имаш ясна идея отрано кога и къде имаш навика да харчиш твърде много — в магазина за обувки, книги или за електроника например. Тогава просто стой далеч от този магазин или дори блокирай определени страници на компютъра. 

7.   Следи разходите си постоянно 

Създаването на бюджет е само една част от неговата ефективност. Втората е свързана с прилагането му на практика. За тази цел може би искаш да изтеглиш подходящо приложение, с което да следиш колко и къде харчиш във всеки един момент. Настрой кредитните си карти да ти пращат нотификация при всяка употреба. Направи така, че всяка употреба на пари да се отразява на едно място в телефона ти. Това може да ти помогне да се вместиш във финансовите рамки на празника.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички