Афганистан: Идва дълбока криза, инфлация и недостиг на храни


Афганистан: Идва дълбока криза, инфлация и недостиг на храни
Снимка: Getty Images

3881

С контрола на талибаните и блокирана чуждестранна помощ, икономиката на Афганистан вероятно ще се свие рязко, тъй като е изправена пред недостиг на пари, каза бившият шеф на централната банка на страната Аджмал Ахмади.

"Не искам да кажа икономически срив, но мисля, че това ще бъде изключително предизвикателна или трудна икономическа ситуация", каза Ахмади, прогнозирайки, че БВП ще се свие с 10% до 20%.

Ахмади, който избяга от страната точно след като Кабул падна в ръцете на талибаните в средата на август, заяви, че международните санкции, които блокират финансирането на помощта и ограничават достъпа до резерви от 9 милиарда долара, също могат да създадат недостиг от вътрешна валута.

"Очевидно достъпът до долари ще бъде силно ограничен. Но има и въпрос за местната валута", тъй като страната няма местна печатница, каза той в дискусия, организирана от Атлантическия съвет.

Централната банка очакваше пратка от два милиарда афгани от полска фирма и беше подписала договор за още 100 милиарда от френска компания, но е малко вероятно те да могат да доставят банкнотите, каза Ахмади.

На фона на паричната криза "Ще видите, че валутата се обезценява (и) нараства инфлацията, защото внасяме значителни количества храна", каза той. "Мисля, че това ще бъде друго ограничение за режима на талибаните."

Още преди разпадането на гражданското правителство Афганистан "вече беше изправен пред троен шок" от пандемията от COVID-19, регионална суша и продължаващия конфликт. Повечето финансови резерви на страната се държат в САЩ, което ги поставя извън обсега на талибаните, докато МВФ и Световната банка са замразили всички програми за кредитиране на страната.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички