Архитекти и геодезисти искат президентът да наложи вето на промените в ЗУТ


Архитекти и геодезисти искат президентът да наложи вето на промените в ЗУТ
Снимка: iStock/Guliver

2003

Седмица след промените в Закона за устройството на територията (ЗУТ), оценките за тях са разнопосочни. Според някои опасения законодателните изменения биха вкарали граждани и инвеститори в спорове. От Камарата на архитектите в България сезираха президента с настояване той да наложи вето върху поправките. Камарата на инженерите геодезисти също е изпратила свое писмо до държавния глава с молба за вето, за да се преразгледат спорните текстове.

Част от колегията счита, че е ограничаване на гражданските права собствениците и предприемачите да разполагат с имотите си по предназначение, обясни в интервю по БНР арх. Борислав Борисов, заместник-председател на Камарата на архитектите. 

Един от дискусионните въпроси касае предложението разрешението за строеж да не се издава за обекти, за които уличната регулация не е ревизирана. Ревизирането на тази регулация е задължение на общината, не на собствениците на поземлени имоти, които могат да имат някаква инвестиционна инициатива, посочи Борисов. 

„Някои колеги твърдят, че това ще стопира бизнеса и ще усложни инвестиционния процес, ще го оскъпи и дори ще доведе до увеличаване на административната тежест“, добави той. 

Предложенията са се появили в Народното събрание между първо и второ четене, „изненадващо“, без да бъдат оповестени с проектозакона с възможност за обществено обсъждане, уточни арх. Борисов. 

Специалистът определи като ожесточена разгърналата се дискусия по текст от закона, който третира понятията за височина на сграда, отстояние и прочее. Тук страховете са свързани с екологични проблеми - намаляване на озеленяването и на чистотата на въздуха.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички