БХРА настоява ДДС за ресторанти и фитнеси да остане 9% като трайна мярка


БХРА настоява ДДС за ресторанти и фитнеси да остане 9% като трайна мярка
Снимка: Facebook/101 Bar/Dinner

2931

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се обяви за запазване на ДДС за ресторанти, кетъринг и фитнеси на 9% като трайна мярка. Ако това не бъде направено от организацията посочиха, че ще се борят за оцеляването си по всички законни начини и призоваха и други организации от туризма да ги подкрепят.

„Не може в навечерието на изборите да се използва управленското безвремие и отказ от поемане на отговорност, за да се играят игри с бъдещето на цял един сектор, подчертават от Изпълнителното бюро на национално представената организация с 36 регионални структури“, заявиха от БХРА в позиция на сайта си.

От асоциацията припомниха, че ставката е по-ниска в повечето страни от ЕС – от порядъка на 4-5%.

„За съжаление голяма част от българските политици в това число и управляващите не разбират значението на тази мярка за запазване на един от основните сектори на българската икономика. Намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи“, посочи зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. Той допълни, че не на последно място с мярката се подпомага и запазване на кадрите в сектора, които в момента са на санитарния минимум след 2-годишна липса на работа и пренасочване в други икономически сектори.

„Надценката в ресторантьорския бранш е с високи стойности, има голяма разлика между стойността на фактурите по придобиване и реализирания стокооборот. Това води до нисък данъчен кредит и от там до голямо данъчно задължение. При нормални икономически обстоятелства това не би създавало проблеми в бранша. Но върху цената на труда не се начислява ДДС и не се ползва данъчен кредит. А високият процент на ДДС и високите нива на труда изяждат принадената стойност“, гласи позицията на БХРА. От асоциацията подчертаха, че за огромна част от данъчно задължените субекти, като малките и средни фирми и търговски обекти, това е фатално и те се оказват на кръстопът между това да фалират и затворят или да преминат в сивия сектор.

От БХРА припомниха и че всички водещи политически сили са заявили подкрепата си мярката да остане трайна преди последните парламентарни избори, след които обаче не се формира редовен кабинет.

„Ако не искат да фалират ресторантьорския бизнес у нас политиците трябва да спазват обещанията си, а не да ги дават преди избори и след това удобно да ги забравят“, категорични са от БХРА.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Данък "Свръхпечалба" и връщане на старите ДДС ставки предлага кабинетът

Масови съкращения и орязани заплати заради кризата

Хотелиери призовават парламента за спешни мерки за спасяване на сектора

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички