Бизнес активността в еврозоната през март покори 10-месечен връх за сметка на промишлеността


Бизнес активността в еврозоната през март покори 10-месечен връх за сметка на промишлеността
Снимка: iStock

1497

Икономическата активност в еврозоната се ускори през март с най-силно темпо от 10 месеца насам благодарение на рязко подобрение на активността в сферата на услугите, но на фона на влошаване в промишлената сфера. Това сочат окончателни данни от ежемесечното проучване на S&P Global, които показват, че засега еврото успява да избегне навлизането в рецесия. Какъв е шансът Европа да избегне рецесия в следващите месеци?

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, нарасна през март до 53,7 пункта от 52 пункта през февруари и предварителен индекс на ниво от 54,1 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от 10 месеца (от май 2022 г.) и трети пореден месец от началото на годината, в който се задържа стабилно на територията на растеж (над 50 пункта), след като януари отчете над 50 пункта за пръв път от юни.

„Икономиката на еврозоната продължава да се възстановява от затишието, което видяхме в края на 2022 г., като последното PMI проучване ще добави нова увереност към мнението, че засега еврозоната избягва рецесията“, коментира резултатите Джо Хейс, старши икономист в S&P Global.

По думите му повишаването на икономическата активност през март отразява главно силния растеж в сектора на услугите, където по-добрият възходящ импулс е окуражаващ, предвид свиването на доходите на домакинствата заради високата инфлация и нарастващите разходи по заемите.

Индексът PMI на доминиращата в еврозоната сфера на услугите също нарасна през март до 10-месечен връх от 55 пункта (най-високо от май 2022 г.) спрямо 52,7 пункта през февруари и предварителен индекс на ниво от 55,6 пункта.

Доброто представяне на сферата на услугите е в контраст със слабостта в промишлената сфера, като по-рано тази седмица S&P Global отчете спад на промишления PMI индекс на еврозоната през март до 47,3 пункта (най-ниско ниво от ноември 2022 г.) от 48,5 пункта през февруари, като се задържа за 9-и пореден месец под пределното ниво от 50 пункта.

В последното си PMI проучване S&P Global отбеляза, че има разлики в представянето на отделните страни членки на еврозоната, като през март Испания и отчасти Италия бележат сериозен икономически подем, докато бизнес активността в Германия и Франция се повиша по-умерено. Подем в Италия и Испания "събуди" бизнес активността в еврозоната

Същевременно общият PMI индекс на производствените цени спадна през март до 58,1 от 60,8 пункта, но остава далеч над нивото от 50 пункта – знак за продължаващи ценови повишения, макар и с по-слаб темп спрямо февруари. България първа в ЕС по спад на производствената инфлация

Въпреки че понижаването на ценовия PMI индекс вероятно ще бъде приветствано от членовете на Европейската централна банка, инфлацията в еврозоната остава далече над целевото ниво от 2%, което предполага по-нататъшно повишаване на лихвените проценти на следващите заседания.

След като ЕЦБ повиши очаквано основните си лихви с 50 б. п. на заседанието през март, все още високата инфлация в еврозоната предполага, че на предстоящите срещи през май, юни и юли централната банка ще прибегне до лихвени повишения с по 25 б. п. на всяка от тях.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бизнес активността в еврозоната се приближи до 6-годишен връх

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички