Black Friday - време е да разберете дали онлайн магазинът ви е готов


Black Friday - време е да разберете дали онлайн магазинът ви е готов
Снимка: Pixabay

2172

Черният Петък, познат повече като Black Friday, е ден, който собственици на онлайн магазини, маркетолози и купувачи очакват с нетърпение. Започвайки като американска традиция, днес този ден се превърна в глобално събитие.

На него купувачите могат да се възползват от големи намаления и да се сдобият с желаните продукти. Обикновено в този период собствениците на онлайн магазини получават огромен трафик на техния уебсайт и успяват да умножат продажбите си.

В тази връзка е изключително важно да се уверите, че вашият уебсайт, както и избраният хостинг могат да отговорят на увеличението на трафика и няма да позволяват срив в системата.

В противен случай рискувате да превърнете една чудесна възможност в абсолютна катастрофа, която да остави както вас разочаровани, така и потребителите.

Споменавайки хостинга, трябва да кажем, че той е от съществено значение. Днес се предлагат какви ли не опции, които да отговорят на различните потребителски нужди.

Така сред най-предпочитаните хостинг услуги са споделеният хостинг, както и VPS или виртуален сървър. Разбира се повечето доставчици предлагат и много по-специализирани хостинг услуги, насочени към конкретния бизнес.

Но това не е единственото неща, на което да обърнете внимание. Кои са останалите ключови стъпки, ще разгледаме по-долу.  

Планирайте добре

Black Friday се случва само в рамките на 24 часа. Именно затова и детайлното планиране е изключително важно. Колкото по-рано започнете, толкова по-подготвени ще сте.  

Съветваме ви да разпишете всяка една стъпка. Помислете и проверете кои ще са продуктите, които ще бъдат вашите специални оферти. Планирайте кога ще пуснете първите си реклами.

Наред с това трябва да обърнете внимание на това това колко голям се очаква да бъде трафикът на вашия сайт. Това до голяма степен е свързано и с неговата скорост на зареждане. Със сигурност не искате потенциални клиенти да се откажат да пазаруват от вашия онлайн магазин само, защото сайтът зарежда бавно.

Още нещо, за което да помислили е как и в какви срокове ще доставяте продуктите, както и какви маркетингови стратегии ще приложите. Разбира се със сигурност има и други фактори, които вашият бизнес изисква да се вземат предвид. Така че не чакайте, а започнете още днес да планирате.  

Създайте списък с имейли за Black Friday

Планирането и създаването на имейл кампании е изключително добър маркетингов подход, особено когато имате какво да кажете. Събитие като Black Friday със сигурност заслужава специално внимание, затова ви препоръчваме да планирате имейл кампания, в която да споделите за вашите оферти.

За целта обаче трябва да имате създаден списък с достатъчно на брой имейли. Такъв най-лесно се създава чрез регистрация във вашия сайт. А за да стимулирате потребителите да искат да се регистрират, можете да ги поощрите за това.

Предложете им еднократна отстъпка при регистрация във вашия сайт, програма за лоялни клиенти или възможност първи да получават информация относно всички ваши оферти, промоции и специални предложения.  

Планирайте вашите оферти

Както споменахме, едно от нещата, които да планирате, са офертите. Като се има предвид, че Black Friday е ден за разпродажби и големи отстъпки, то фокусът е върху офертите, които предлагате.

Затова и се постарайте добре да планирате вашите оферти, проучете внимателно вашата конкуренция и предложете наистина различни, необичайни и впечатляващи предложения, на които няма потребител, който би могъл да устои.  

Обърнете внимание на потребителското изживяване

По време на големи разпродажби като Black Friday е много важно сайтът ви да бъде интуитивен, да са видими всички специални оферти и всичко да е така подредено, че потребителят да не се губи във вашия сайт. 

Освен това, както казахме, по време на този ден се очаква трафикът да се удвои, а дори и утрои. Затова е важно платформата, която използвате, избраната хостинг услуга и скоростта на вашия сайт да отговарят на нуждите на вашия онлайн магазин и да са подготвени за резкия скок на трафика.

Наред с това е важно да създадете привличащи вниманието банери и лендинг страници. Съветваме ви да наблегнете на изчистени дизайни, в които ясно да се вижда най-важното от вашите оферти. Дизайнът на сайта е също важен, затова е добре да наблягате на изчистен и лесен за използване интерфейс.

И не на последно място от гледна точка на потребителско изживяване ви съветваме да не ограничавате опциите за плащане и доставка. Опитайте се да предоставите максимално много възможности за плащане и доставка, така че да бъдат удобни за потребителите. Гарантираме, че това ще се хареса.  

Разширете каналите си за продажби

Предвид мащабите на Black Friday то не можете да разчитате само на една платформа. Разширете каналите си за продажби, като предлагате вашите специални оферти в канали като Facebook и Instagram. Това също ще допринесе за увеличаване на продажбите.

Като едно от най-големите събития за продажби през годината, Black Friday дава възможност за генериране на огромни печалби за вас като собственик на онлайн магазин, така че се опитайте да се възползвате по възможно най-добрия начин.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички

Най-четени новини


виж всички