БНБ: Бойко Борисов няма банка


БНБ: Бойко Борисов няма банка
Снимка: БГНЕС

5843

Председателят на политическа партия "ГЕРБ" Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България. Това съобщават от БНБ в отговор на постъпили запитвания и публични коментари.

Данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание "Банките в България" на Българската народна банка.

БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България, посочват от централната банка.

Съобщението идва в отговор на твърденията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че строителни фирми са вземали авансово държавни пари за магистрала "Хемус", не са построили нищо, а собственик на една от тези фирми е превел в Дубай 21 милиона лева "през банка, свързана с Бойко Борисов".

Борисов категорично отрече да има банка и обяви, че ще съди Рашков за клевета. Той определи твърденията на ръководителя на МВР като "връх на наглостта". "Как ще съм собственик на банка, всеки собственик е проверяван от ЕЦБ. Кажете коя е банката, за да можем да ви осъдим, за да може банката да се защити. Като е излязъл да говори - да каже всичко", заяви бившият премиер.

Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка. Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания, съветват от централната банка.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички