Богдан Богданов: Индустриалните зони ще се подготвят като инвестиционни проекти


Богдан Богданов: Индустриалните зони ще се подготвят като инвестиционни проекти
Снимка: МИИ

1233

Икономическото министерство разработва инвестиционен портал, който ще обедини всички публични структури свързани с нуждите на инвеститорите. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при откриването на семинар за новопостъпили членове на чуждестранния дипломатически корпус в Република България, който се проведе в Министерството на икономиката.

По думите му процесът ще бъде дигитален и по този начин ще се ограничи корупцията.

"Един от приоритетите в политиката на Министерството на икономиката и индустрията е създаването на условия за привличане на инвестиции в производства с висока добавена стойност свързани с кръговата икономика, автомобилната индустрия и производство на възобновяема енергия", каза министърът.

Още: Чуждите инвестиции у нас нарастват с 34% на годишна база към края на август

България е добро място за инвестиции

Богданов посочи, че България е добро място за инвестиции, като страната ни може да се превърне в транспортен и логистичен хъб. Той акцентира на визията на Министерството на икономиката за развитието на индустриалните зони у нас, чрез които да бъдат привлечени нови инвестиционни проекти. „Индустриалните зони трябва да се развиват паралелно и да са фокусирани върху конкретни индустрии“, обяви той и даде пример с Икономическа зона „Доброславци“ – специализирана в автомобилостроенето.

Богданов подчерта, че индустриалните зоните трябва да се подготвят като инвестиционни проекти и за тях да се отвори възможност за публично-частно партньорство с международни или локални инвеститори, които имат интерес да ги изграждат в партньорство с държавата. Той изтъкна възможностите за привличане и на представители на международни институции като Световната банка или ЕБВР. „За да могат да се случат инвестиционните проекти обаче, трябва да има подготвени терени, с изградена инфраструктура и площи на ключови локации, в близост до основни пътни артерии, и подходящи помещения за съответния бизнес“, подчерта министър Богданов. Като друг акцент в политиката на МИИ по отношение на индустриалните зони той добави съкратените административни срокове за стартиране на инвестиционни проекти.

По време на семинара министър Богданов посочи, че ключово за развитието на икономическите ни отношения е да имаме търговски представители по света, които да работят активно, както и да се прилагат ясни критерии за мониторинг на свършената от тях работа. Той посочи, че Министерството на икономиката и индустрията е в процес на конкурентен подбор за 23 свободни позиции в 21 държави за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) на Република България по света. Осем от тези позиции са за европейските държави, 13 - за държавите извън ЕС и 2 за страните от ОНД.

Още: Създават у нас съвместен изследователски институт между японската "Мейджи" и "Ел Би Булгарикум"

"Години наред в държави, които са важни търговски партньори на страната ни, не сме били представени със СТИВ, което се е отразило негативно на двустранните икономически отношения“, подчерта министър Богданов. Той акцентира, че в оценяващата комисия за първи път се осигурява участие на представители на Министерството на външните работи, на национално представените работодателски организации, на експерти от научните среди, на образователните институции и на неправителствените организации. Всички те са с доказан опит и експертиза в областите на външноикономическото сътрудничество, търговията, инвестициите, бизнес средата, международното право и други, с оглед предмета на дейност на СТИВ.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички