Борисов готов да си тръгне, но без да подава оставка


Борисов готов да си тръгне, но без да подава оставка
Снимка: БГНЕС

6675

Премиерът Бойко Борисов обмисля да се оттегли, за да потуши общественото напрежение, но правителството му да продължи да управлява с друг министър председател. "Готов съм по всяко време да си тръгна. Правил съм го и пак съм готов да го направя. Има вариант да си тръгна, а правителството да продължи да управлява." Това обяви Борисов в речта си пред Националната конференция на ГЕРБ.

Конкретният вариант ще бъде обсъден с коалиционните партньори от "Обединени патриоти". Говорим с Каракачанов и Симеонов, надявам се да намерим вариант, посочи лидерът на ГЕРБ. Поел съм ангажимент към партньорите, иначе още днес щях да обявя кога ще си подам оставката. Трябва да осигурим стабилността. Идват много тежки месеци, дори години. Зимата ще бъде много трудна, предупреди Борисов.

Засега не е ясно кой може да бъде новият министър-председател. Обсъждат се имената на социалния министър Деница Сачева и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Борисов поиска оставките на трима ключови министри

Много от обвиненията към управляващите са правилни, призна премиерът. "Ако аз съм причината, отивам си веднага. Не желая да бъда разединител и не искам да има напрежение. Не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците и затварят кръстовища. Искам хората да са добре", каза Борисов, атакувайки за пореден път президента Румен Радев.

Той изтъкна успехите на правителството в икономиката, инфраструктурните проекти, борбата с контрабандата и в кризата с коронавируса. Всяка година вдигахме доходите, всяка година удвоявахме заплатите на учителите, отбеляза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ опроверга обвиненията, че се страхува от служебно правителство. Не вярваме на Радев, но нямаме никакъв проблем със служебно правителство. Ако сме толкова силни и единни, колкото казвате, какъв е проблемът да има служебно правителство, попита риторично той.

По думите му оставка на настоящото правителство и липсата на парламент ще блокира целия социално-икономически и обществен живот в държавата.

Без Народно събрание не може да се обяви извънредно положение, ако пандемията наесен нарасне, не могат да се вземат заеми, ако икономиката блокира, не могат да се правят законови промени в полза на хората и бизнеса, не могат да се удължават срокове за данъци, ТЕЛК-ове и т.н., изтъкна премиерът.

Без Народно събрание няма как да се приеме нов държавен бюджет, няма да могат да се покрият направените плащания на бизнеса и хората, да се дават семейни помощи, да се вдигат учителски заплати, добави Борисов.

ГЕРБ не сме правили коалиция с ДПС и никога няма да правим такава коалиция, категоричен беше Бойко Борисов.

Ние сме партия, създадена от народа. Нашата сила са хората. Всичко, което сме правили, сме го правили заради тях. Един ден повече не трябва да управляваме, ако хората не ни искат, категоричен беше премиерът. Ние сме за единството на нацията, каквото и да ни струва това като партия, увери той.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички