Борисов предложи правителство с 8 нови министри


Борисов предложи правителство с 8 нови министри
Снимка: ПЦ на МС

5074

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предлага правителство с 8 нови министри. Това обяви самият Борисов по време на среща с номинираните от него за министри на ГЕРБ, излъчвана във Facebook. Сбирката се състоя в болницата, където вчера премиерът беше приет и опериран по спешност. Борисов се скри от изслушването в парламента, пак други са виновни

"Вземете днес мандата и се опитайте с разум да говорите с тези хора. Дори да не се съгласят да ни подкрепят, ние сме длъжни да говорим с тях. След като им потрябва мнозинство за важни теми, ние ще им отговорим със същото високомерие", призова Борисов.

Новото правителство на ГЕРБ ще оглави Даниел Митов. "Най-важната длъжност след премиера е външния министър, Реформаторският блок го представи като най-евроатлантическия човек. Затова го номинирах него. Знам колко е важно това за държавата – стабилно правителство", каза премиерът в оставка.

Министрите и депутатите на ГЕРБ ще се стараят да търсят съгласие и да успокояват страстите в парламента и да бъдат надежден евроатлантически партньор във външнополитически план, увери Митов. Той е бивш министър на външните работи в кабинета Борисов 2.

За вицепремиер и министър на отбраната е номиниран лидерът на коалиционния партньор СДС и депутат Румен Христов. Борисов е предложил на Красимир Каракачанов да продължи да заема поста, но лидерът на ВМРО е отклонил поканата, обяви премиерът в оставка.

Томислав Дончев също остава вицепремиер, отговарящ за еврофондовете. Екатерина Захариева остава министър на външните работи, а Десислава Ахладова отново ще отговаря за правосъдието.

Постигналият победа на изборите във Варна Костадин Ангелов остава министър на здравеопазването. Премиерът в оставка изтъкна как Ангелов е победил с разлика шоумена и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов във Варна.

Деница Сачева отново е издигната за министър на труда и социалната политика, тъй като според Борисов тя е "най-добрият социален министър".

Кирил Ананиев остава министър на финансите. Той има богат опит в държавните финанси и е специалист по бюджетирането. Росен Желязков ще продължи да отговаря за транспорта.

Младен Маринов се завръща като министър на вътрешните работи. Борисов поиска и получи оставката му покрай летните протести заради подозрения във връзки с ДПС. За министър на образованието е издигнат досегашният ръководител Красимир Вълчев.

Спечелилият изборите в Бургас културен деец Любен Дилов е номиниран за министър на туризма, защото имал богат опит в шоубизнеса, а "туризмът е пропаганда" (по думите на Борисов). Депутатът от ГЕРБ Калин Вельов е издигнат за министър на културата.

Бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков ще отговаря за икономиката. Новото лице Александър Иванов ще е министър на регионалното развитие и благоустройството.

Предложени за министри са и познати лица от ГЕРБ като Делян Добрев, който да оглави енергетиката и Ивелина Василева, която трябва да отговаря за околната среда и водите. Те вече са били министри във въпросните ресори в предишни правителства на Борисов.

Десислава Танева остава начело на земеделието, а Красен Кралев остава министър на спорта.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички