Ботсвана спря продажбите на необработени диаманти


Ботсвана спря продажбите на необработени диаманти
Снимка: iStock

1721

Държавната компания на Ботсвана Okavango Diamond Company (ODC) временно е спряла продажбите на необработени диаманти като част усилията за свиване на наблюдаваното в целия сектор увеличаване на запасите, дължащо се на слабото световно търсене. Това каза управляващият директор на компанията Мметла Масире, цитиран от Reuters.

Рекордни приходи

ODC която отчете рекордни приходи от 1,1 млрд. долара за 2022 г., провежда 10 аукциона годишно, за да продаде полагащите й се 25 процента от добива на Debswana Diamond Company - съвместно дружество на ботсванската държава и конгломерата De Beers на Anglo American

Още: Санкциите на Г-7 няма да засегнат световните доставки на диаманти от Русия

Debswana произведе около 24 милиона карата миналата година, от които ODC получи около 6 милиона карата. Компанията отмени аукциона през ноември, а решението за декемврийския предстои да бъде взето. Секторът се бори със забавяне на търсенето за обработени диаманти в САЩ и Китай, посочва Масире.

"За първи път се наложи да трупаме запаси, тъй като не искаме просто безотговорно да пускаме стока на пазар, на който вече има свръхпредлагане", допълни той.

Миналия месец браншови организации в Индия, където се обработват 90 процента от диамантите в света, призоваха членовете си да спрат вноса на необработени диаманти за два месеца, за да подкрепят цените на фона на слабото търсене.

Още: Индийски фермер изкопа 13-каратов диамант и стана милионер за една нощ

През август De Beers заяви, че ще позволи на клиентите си да отложат някои от покупките си за останалата част от годината.

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички