Бразилия и Аржентина подготвят обща валута


Бразилия и Аржентина подготвят обща валута
Снимка: iStock

4904

Бразилия и Аржентина ще работят за по-голямо икономическо сближаване, включително създавайки обща валута, посочват бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и аржентинският лидер Алберто Фернандес в съвместна статия, написана от тях. "Възнамеряваме да преодолеем бариерите пред нашия (валутен) обмен, да опростим и модернизираме правилата и да насърчим използването на местни валути", се казва в текста, публикуван от аржентинския уебсайт Perfil.

"Също така решихме да напреднем в дискусиите за обща южноамериканска валута, която може да се използва както за финансови, така и за търговски потоци, намалявайки разходите за операции и нашата външна уязвимост", се казва в статията.

Създаването на обща валута първоначално беше предложено в статия, написана миналата година от Фернандо Хадад и Габриел Галиполо, сега съответно министър на финансите на Бразилия и негов изпълнителен секретар, и беше спомената от Лула по време на кампанията му. Може ли Латинска Америка да има обща валута?

Регионално сътрудничество

Лула избра Аржентина за първото си международно пътуване след встъпването си в длъжност, спазвайки традицията първо да посети най-големия търговски партньор на Бразилия в региона. Визитата му идва след 4 години на напрегнати отношения по време на правителството на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро. И двамата президенти са подчертали необходимостта от добри отношения между Аржентина и Бразилия за укрепване на регионалната интеграция, предава Reuters.

Пътуването на Лула до съседна Аржентина също бележи завръщането на Бразилия в Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите (CELAC), която Бразилия напусна през 2019 година по заповед на Болсонаро, който отказа да участва в регионалната група заради присъствието на Куба и Венецуела.

Лидерите също подчертаха укрепването на търговския блок МЕРКОСУР, който включва Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай и за който бразилският министър на финансите Хадад наскоро се оплака, че е изоставен през последните години. "Заедно с нашите партньори искаме Меркосур да представлява платформа за ефективната ни интеграция в света чрез съвместно договаряне на балансирани търговски споразумения, които отговарят на нашите стратегически цели за развитие", посочват двамата президенти. Южна Америка се готви за обща валута и свободна търговия с Европа

По-рано през деня Financial Times съобщи, че двете държави ще обявят тази седмица, че започват подготовка за обща валута. Планът, който трябва да бъде обсъден на среща на върха в Буенос Айрес тази седмица, ще се съсредоточи върху това как новата валута, която Бразилия предлага да нарича "сур" (юг), може да стимулира регионалната търговия и да намали зависимостта от щатския долар, съобщи FT, цитирайки официални лица.

Политици от двете страни разсикваха идеята още през 2019 г., но тогава срещнаха отпор от централната банка на Бразилия.

Първоначално започвайки като двустранен проект, инициативата по-късно ще бъде разширена, за да се включат и други латиноамерикански държави, се казва в статията, добавяйки, че се очаква официално съобщение по време на посещението на Лула в Аржентина, което започва в неделя вечерта.

Националните валути в Южна Америка са традиционно нестабилни, а страните страдат от трайно висока инфлация. Проблемите се задълбочават още повече при всяко засилване на щатския долар.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички