Бум в търговията на дребно след пандемията


Бум в търговията на дребно след пандемията
Снимка: iStock

1817

Истински бум в търговията на дребно през месец април тази година показват данните на Националния статистически институт. Оборотите в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия скачат с цели 188.7% на годишна база, докато продажбите на компютърна и комуникационна техника нарастват с близо 49% спрямо април 2020 година. Оборотът в търговията с битова техника записва ръст от 34% на годишна база, сочат календарно изгладените данни на НСИ. Като цяло, търговията на дребно у нас (без продажби на автомобили и мотоциклети) нараства с близо 26% за година.

Причина за внушителното повишение е ниската база, тъй като през миналия април COVID-19 пандемията тепърва започваше да парализирала обществения и икономически живот по света и у нас.

Според данните на НСИ, търговията на дребно в специализирани магазини с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия скача с 13.3% на годишна база през април, докато продажбите на нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) нараства с цели 40.5% спрямо същия месец на миналата година.

Изразително повишение от 41.2% се наблюдава и при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, което може да бъде обяснено от скока в цените на горивата през последната година.

Продажбите от разстояние също продължават да растат, като спрямо април миналата година записват увеличение от 37.2%. Това показва, че онлайн търговията, която процъфтя по време на пандемията може трайно да защити позициите си, благодарение на променените потребителски навици на населението.

На месечна база обаче, картинката изглежда малко по-различно. Търговията на дребно (без коли и мотоциклети) нараства през април със сромните 1.3% спрямо предходния месец март.

През април 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5.7%), търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.6%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3.3%).

По-значително повишение на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетен при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.9%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3.1%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2.4%. Спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 11.3%. Трябва да се отбележи, че при все месечния спад, през март годишният ръст в търговията с облекло и обувки надскочи 130%.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички