България е сред страните в ЕС с най-висока инфлация


България е сред страните в ЕС с най-висока инфлация
Снимка: Beşiktaş Cumartesi Pazarı

2520

България заема пето място с най-висока инфлация от всички държави-членки на Европейския съюз. У нас равнището ѝ е 14,4 на сто през април спрямо април 2021 година, докато средните европейски нива са 8,1 на сто - това се посочва в анализ на КНСБ по повод антикризисните мерки на управляващите. Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

Акцентът трябва да бъде върху нов ръст на минималната заплата и доходите на хората, категорични са синдикалистите. 

Според синдикалния анализ преди нас по равнище на инфлацията са само четири държави в Европейския съюз – Латвия, Чехия, Литва и Естония.

Освен това България заема водеща позиция за ръст на цените при хранителните стоки с 21%, пред нас е само Литва с 22,1%. За сравнение във Франция този ръст е 4,3%, а средно за ЕС-27 е от 8,9%, предаде БНР.

От КНСБ посочват, че темата за минималната работна заплата отсъства въобще от пакета мерки. Според синдиката еднократното й увеличение на 710 лева от 1-и април е крайно недостатъчно и този ръст вече бе напълно обезценен от галопиращата инфлация. КНСБ до Асен Василев: Минималната заплата да е поне 1103 лева

От синдиката настояват за 760 лева най-ниско възнаграждение, както и да има ръст от минимум 15% на заплатите в бюджетните сектори, а за агенциите работещи "на терен" той да бъде малко повече, с оглед тежката работа и чувствителното изоставане на средните възнаграждения в тях. Месечната издръжка на семейство се увеличава с близо 300 лева

Други искания на КНСБ са въвеждане на необлагаем минимум колкото минималната заплата и нова подкрепа за домакинствата заради очакваните нови цени на ток, парно, топла и студена вода.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички