България приветства финансовия ангажимент на САЩ за инициативата „Три морета“


България приветства финансовия ангажимент на САЩ за инициативата „Три морета“
Снимка: БГНЕС

2503

Като председател на Инициативата „Три морета“ през 2021 г. България приветства обявеното вчера решение на Борда на Корпорацията за финансиране на международното развитие (DFC) на САЩ да участва в Инвестиционния фонд с финансов принос от 300 млн. долара. Така капиталът на Фонда на „Три морета“ вече надхвърли 1,2 млрд. евро. Това обяви днес МВнР.

Решението, което е взето по предложение на държавния секретар Майк Помпео, е важна стъпка, с която САЩ потвърждават силната си подкрепа за Инициативата, като отпуснатите средства са предназначени за развитие на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа. 

С решение на българското правителство от септември 2020 г. страната ни пое солидарен ангажимент да участва с вноска от 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на „Три морета“. По линия на Инициативата България е предложила за реализиране проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, което е важен елемент от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и региона, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и на магистрала „Черно море“, свързваща Бургас и Варна. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева бе определена за Национален координатор по въпросите на „Три морета“, като е създадена Междуведомствена координационна група и Секретариат за организиране на българското председателство, в който са включени и представители на президентската администрация. 

„Три морета“ е политико-икономически проект на 12 държави - членки на ЕС от Централна и Източна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република, като целите му съответстват изцяло на Кохезионната политика на ЕС. Инициативата се основава на стратегическо партньорство със САЩ и се ползва с подкрепата на Германия. 

Целта на „Три морета“ е да насърчи сътрудничеството между страните по оста Север-Юг, а основният й фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички